Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Volna mit

Sokféle kifejezést lehetne előtalálni, hogy mi hiányzott az elmúlt három évben a baloldalon, de a ritmusérzék és az előrelátás képessége biztosan.

Ha valóban az első lehetséges időpontban, április 6-án lesz az országgyűlési választás, akkor Áder János köztársasági elnök már ki is tűzhette volna a dátumot, s azonnal hivatalosan folyhatna a kampány, amely valójában amúgy sem akar alábbhagyni évek óta. Ehhez képest a baloldal csupán hétfőn este volt képes megegyezni egymással, s a késéssel – bár szövetségüket kormányváltóként aposztrofálják – éppen maguk csökkentették amúgy sem túl markáns győzelmi esélyeiket.
Most jönne ugyanis az az aprómunka, amivel a választóknak el kellene magyarázni, az oly sokat hirdetett megújulás miért merül ki abban, hogy a Magyar Szocialista Pártból egyszer már kiutált Gyurcsány Ferenc a közös lista harmadik helyére kerül, hogy Fodor Gábor ugyancsak befutó lesz és hogy Kuncze Gábor hatodszor is megpróbálja megnyerni a szigetszentmiklósi körzetet. Legyünk megengedők: ez annyira azért nem furcsa, hiszen például a Fidesznél sem következtek be eget rengető változások 2002-ben, s így a korábbi csapat szinte hiánytalan összeállításban térhetett vissza 2010-ben. A mostani ellenzéki oldalon mindenesetre sok tucat nyilatkozatot kellene kitörölni a politika iránt érdeklődők fejéből, hogy kissé hitelesebbnek tűnjön a megállapodás. Hogy volna mit magyarázni, azt mutatja, hogy a Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek szűk háromnegyede jelenleg nem voksolna olyan közös listára, amelyen Gyurcsány Ferenc is rajta van.

Sokféle kifejezést lehetne előtalálni, hogy mi hiányzott az elmúlt három évben a baloldalon, de a ritmusérzék és az előrelátás képessége biztosan. A mostani egyezséget minimum fél éve tető alá lehetett volna hozni, s akkor még arról is lett volna elég idő beszélni, hogy mit akarnak tenni az országgal azok, akik Orbán Viktort leváltani szándékozzák. Nem kellett nagyon jobboldalinak lenni ahhoz, hogy a sok-sok tárgyalás és üzengetés veszekedésnek látsszék, emellett viszont nem maradt erő arra, hogy fő üzeneteikkel átlépjék az emberek ingerküszöbét – bár talán a programok összecsiszolásának is csak most állnak neki.

Ráadásul a baloldalon még egy nagy vita hátravan a választások után, akár győznek, akár veszítenek. A külső kényszer – azaz a Fidesz által egyfordulóssá tett választás – és a józan politikai számítás ellenére oly nehezen összeácsolt, időnként még recsegő hajón három ambi-
ciózus kapitányjelölt is lesz, s nem lennék meglepve, ha – megállapodás ide vagy oda – újraindulna közöttük a harc a kormánykerékért. De azért még egy apró megjegyzés: a küzdelem végeredményeként lehet, hogy létrejön az egységes baloldal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyhalál

Míg régen a hadd bömböljön, erősödik a tüdeje tanács járt körbe a játszótéren a gyereket szellőztető… Tovább olvasom