Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Vissza a múltba

Biztos vagyok abban, hogy az Erzsébet-kert még szebb lesz. De azt szeretném, ha használni is lehetne.

Az Európai Unió 250 millió forintot ad Sopronnak arra, hogy felújítsa az ország egyik legrégebbi közparkját, az Erzsébet-kertet. A közkedvelt, s manapság épp reneszánszát élő kertet az 1910-es állapotoknak megfelelően kell helyreállítani. A pályázat kiírója rendkívül szigorú. Mindent a korabeli rajzok alapján akar újravarázsoltatni. A kertet kettészelő forgalmas utat csak azért nem szántatta fel, mert a város nevében tárgyalóknak sikerült beláttatniuk: nem tudják másfelé terelni az autókat.

Skizofrén helyzet. Egyrészt minden soproni örül, hogy első randevúi helyszíne, a város tüdeje, a babakocsiktól tarkálló és gyereknevetéstől hangos kert megújulhat. Nincs ugyan rossz állapotban, hiszen most is nyári virágok tengerében, mamutfenyőben, patakban, fűben-fában gyönyörködhet a betérő, de ennyi pénzből csak még szebb lehet. De miért kell a XXI. században egy száz évvel korábbi állapotot rekonstruálni? Most, amikor a fiatalok megint ott ülnek a fűben, fesztiválok fedezik fel maguknak a kertet, zenekarok masíroznak a sétányán és százak sétálnak kavicsos útjain a jó időben. Ugye nem akarnak múzeumot csinálni Sopron egyetlen békebeli parkjából?
Ezek a félelmek fogalmazódtak meg azon a lakossági fórumon is, amelyen ismertették a terveket. Hogy mennyire tudathasadásos a helyzet, jól példázták a kérdések és az azokra adott válaszok. A kert szélén az egyetemi épület munkahely. Az ott dolgozók télen sötétben botorkálnak. Milyen lesz a világítás? A projekt ezzel nem foglalkozik, 1910-ben sötétedés után jó szándékú emberek nem mászkáltak a fák alatt. Nem baj, az önkormányzat saját erőből majd megold valamilyen diszkrét közvilágítást. Mi lesz a játszótérrel? Hát, 1910-ben az sem volt itt, ezért ez a rész kikerül a pályázatból, majd a város felújítja a játékokat. Hol lehet majd kerékpározni? De kérem! A múlt század elején nem bicikliztek csapatostól a kertben a sihederek... A kérdés tehát nem helyénvaló! Ezzel szemben az 1910-ben itt állt Sörház megjelenik majd a parkban: no nem építik újjá, de alapterületét burkolattal jelölik – ott, ahol most fű van.

Először akkor kaptam idegbajt uniós pályázattól, amikor Brennbergbányán lebontották a terméskőből épült buszmegállót. Ott állt már vagy hatvan éve és bírt volna még legalább százat. De ledózerolták, mert az unió csak úgy adott pénzt új buszmegállóra, ha egy-egy útvonalon egységesekké válnak. Ha tehát három megállóval arrébb szükség volt egy újra, le kellett bontani másik kettőt, hogy egységesek épülhessenek. Értem én, hogy az anyagi javakban nem dúskáló önkormányzatoknak ez az egyetlen lehetőségük a fejlesztésre, de könyörgöm, miért így, a józan ész ellenében írják ki ezeket a pályázatokat?

Biztos vagyok abban, hogy az Erzsébet-kert még szebb lesz. De azt szeretném, ha használni is lehetne. Játszani, kerekezni, fesztiválozni. Világosban, biztonságban. A fűben piknikezni, a padon fagyizni. Sörözni és virslit majszolni, miközben a zenepavilonból kiszűrődik valami jó kis dzsessz. Igazából nem érdekel, hogy az a piros virág ott az ágyás közepén közkedvelt volt-e 1910-ben. Mert most 2013-at írunk. Nincs konflis, csipkekesztyű, cilinder – és ne is legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellékszál

Nem szeretném, ha nikotinéhes nikotinfüggők a kelleténél többen flangálnának az utcákon a következő… Tovább olvasom