Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Virágtemplom

A természet, a tőzikés-tölgyes is egyféle templom. Gyógyító erő.

Amikor negyedszázada először írtam a csáfordjánosfai tőzikésről a Hétvégi túraajánlat rovatban, az erdő szélén platós kisteherautó állt, a felfogadott asszonyok hagymástul ásták ki a tölgyes kincsét, a szőnyegszerűen nyíló tavaszi tőzikét.

Mostanában ilyentájt, március elején már természetvédelmi őrök vigyázzák az erdőt. Ugyanígy, olvashatják mai lapunkban, Mecsérnél is rég bezárt a „Hóvirág presszó". És ez így is van rendjén. A tavaszi tőzike, a hóvirág védett növény lett. Nem szabad leszakítani egyiket sem.
Felemelő érzés, hogy a csáfordi tőzikés mégsem néptelenedett el. Ellenkezőleg. Igazi zarándokhellyé vált. Ezrek kirándulnak a gyöngyfényű keményfaliget-erdőbe. Szinte minden kézben ott a mobiltelefon vagy a könnyen kezelhető digitális fényképezőgép. Vigyáznak, hová lépnek. Senki nem szakít le egyetlen szálat sem, mégis hazaviheti magával a tavaszi tőzikét. Kinagyíttathatja és kirakhatja a falra a virág fotóját, egész évben gyönyörködhet benne. Megoszthatja ismerőseivel.

Így kellene járni a természetet, és horgászni, vadászni is csak így szabadna. Ha már szenvedélyévé vált valakinek a halászat, hát fogja ki a halat, fényképezze le, de aztán engedje vissza éltető elemébe. Ugyanígy, ha vadat akar becserkészni, hát ne puskával, hanem teleobjektívvel tegye és őrizze nagy becsben az ásító kölyökrókáról készült fotóját. Jobb érzés lehet, mint egy terítékre hozott, könnyező szemű, vérző őz mellett pózolni.

A tőzikét és a hóvirágot azért kell védeni, hogy unokáinknak is meg tudjuk mutatni és ők is a gyermekeiknek. Hogy évről évre elzarándokolhassunk a legfehérebb szőnyegű erdőbe és hagyománnyá válhasson: ha március eleje, akkor irány Csáford!

A természet, a tőzikés-tölgyes is egyféle templom. Gyógyító erő. Ahol Luif Otmár bencés szerzetes szavaival átlényegülhetünk „a múlandóságról az örökkévalóra".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E. T. lakása

Ne Darth Vader lakására menjen el a közpénz, ez
tiszta sor. Tovább olvasom