Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Világnapok világnapja

Javaslom tehát, legyen egy világnapok világnapja.
Világnapokat pedig azért hirdetnek meg, hogy a hétköznapok során szembesüljünk olyan globális problémával, kihívással, ami mindnyájunkat érinthet. A múlt vasárnap például a Nukleáris Fegyverek Betiltásáért Folyó Harc Világnapját tartották, a Hirosimában és Nagaszakiban történt 1945-ös bombázások emlékére.

E hónap tartogat még alkalmakat. Ilyen a jövő vasárnapi "Balkezesek világnapja", vagy a 16-ára regisztrált "Hontalan állatok világnapja". Augusztus 30-án pedig az "Eltűntek világnapja" apropóján elmélkedhetünk egy sort, hogy aztán jó szándékú cselekvéssel tegyük jobbá-szebbé környezetünkben a világot. Mert hát ez lenne a lényeg.

Az év hátralévő részében – a teljesség igénye nélkül – lehetőségünk lesz az írástudatlanokra, a rokkantakra, a gyermekekre, autó- és erőszakmentességre, sőt, a háztáji állatok világnapjára és a korrupcióellenes világnap – egyébiránt vállrándítást "marhára" nem tűrő – célkitűzéseire gondolnunk. A már évközben "letudott" világnapokkal együtt elmondhatjuk, a lét teljes spektrumát lefedi mindazon nemes eszmeiség, aminek közösségi hozadékaként jobb körülményeket remélhetne minden élőlény e földtekén. Ehhez már csak egy apróság szükségeltetne: ne pusztán „kipipálják" elmúltával a világnapokat, hanem az arra hivatottak a hathatós tenni akarás igényével fontolóra is vegyék az okokat, amelyek miatt a világnapi célok megfogalmazódtak.

Javaslom tehát, legyen egy világnapok világnapja. Konkrét naptári dátum meghatározása helyett indítványozom: mindenkinek az év háromszázhatvanöt napján jusson eszébe, nem egymás ellen, hanem egymásért kell(ene) élnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgáltak

Elájulhatott volna élethűbben is, akkor a két járőr is rögtön látja: nem szimulál. Tovább olvasom