Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Versenyben az életért

Mindkét oldal a másikat okolja a saját nehézségei miatt, pedig... Pedig ezzel csak árkot ásnak. Lövészárkot.

Sopron fejlődik, mondják. Az országos átlagnál sokkal jobbak a születési mutatók, egyre több a gyerek az óvodákban, az iskolákban, minimális a munkanélküliség, az üzemekbe az ország távolabbi településeiről utaztatják a munkavállalókat. Dübörög a lakáspiac, az ingatlanárak egyre magasabbak, de így is pillanatok alatt elkelnek az eladásra kínált otthonok. Sorra nyílnak az élelmiszerboltok, a kávézók, a büfék, az utakon egyre több az autó.

Ilyen a város mosolygósabb fele, de van egy komorabb is. A szürkébb Sopronban sok a fáradt arc, sok a szegény ember. És egyre több a panasz, amiből indulat lesz. Ezrek költöztek ide az elmúlt években egy jobb élet reményében. Sokan megtalálták ugyan számításaikat vagy Ausztriában, vagy a városban, az osztrák munkahelyet választó helyiek üres állásait betöltve, de vannak, akik nem. Kicsit olyan lett ez a folyamat, mint a rendszerváltás idején a direktmarketing: aki időben lépett, jól járt, aki későn ocsúdott, annak már csak az aprópénz maradt. De még a fillérekért is megy a harc.

Egyre drágább az élet a nyugati határszél mentén és egyre tágabbra nyílik az a bizonyos társadalmi olló: a kabriók és terepjárók mellett újra megjelentek Sopron útjain a Trabantok és Zsigulik. Miközben több százmilliós villák épülnek a kertvárosban, az öt meghirdetett szociális bérlakásra százhúsz család pályázott...

A soproniak barátságtalanok, összezárnak, nem szeretik az idegeneket – mondják a betelepülők a polgári kultúrájáról és lokálpatriotizmusáról híres város lakóiról, akik nemes egyszerűséggel évtizedek óta „gyüttmentnek" titulálják mindazokat, akik nem ide születtek. Mindkét oldal a másikat okolja a saját nehézségei miatt, pedig...

Pedig ezzel csak árkot ásnak. Lövészárkot. Sopron pedig ezt igazán nem érdemli. A helyzetet már csak az súlyosbíthatná, ha valaki politikai tőkét akarna kovácsolni a helyzetből és meglovagolná ezt a feszültséget. Egyelőre, bár kampány van, senki nem nyúlt a problémához. Talán mert világos: csak egy szikra kell és olyan lesz a város, mint a puskaporos hordó, aki fáklyával közelít, könnyen megégetheti magát.
Az ma még kérdés, hogy mekkora a kanóc...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svindli

Ez az asszony választhatja a törvényes utat, s akkor soha nem veheti át a diplomáját. Vagy… Tovább olvasom