Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Verseny, helyzet

„A társadalmi rétegekben érezhető feszültség, bizonytalanság a falusi focipályákra is »leszűrődik«. Egyre nehezebb rendet tartani, előfordul, hogy a játékosok nem partnerek ebben, a hétköznap felgyülemlett frusztrációjukat vasárnap a pályán vezetik le – agresszív viselkedéssel, magatartással: igaz ez persze egyes nézőkre is" – mesélte nemrégiben egy, a megyei pályákon tevékenykedő aktív játékvezető, aki ennek ellenére szeret bíráskodni, csupán a jelenségre hívta fel figyelmemet. Engem nem kellett meggyőznie, évtizedekig a vasárnapjaim a futballról szóltak: a játék és a közösség szeretete vitt hétről hétre a pályákra, nem az ellenféllel való kekeckedés, a nézőknek való kiszólás vagy a meccs utáni ivászatok élvezete. Mára azonban a rutinos tréner is meglepődik a viszonyokon: „Évekkel ezelőtt hívtak az egyik faluba, legyek náluk edző.

Mielőtt rábólintottam volna, kimentem megnézni egyik edzésüket. Amikor láttam, hogy még a csapattársak is összeszólalkoznak, lökdösődnek a bemelegítés utáni játékban, jeleztem: köszönöm a megkeresést, ezt a lehetőséget kihagyom" – mesélte egy sör mellett a sokat látott mester.

Miközben taós pénzek áramlanak a magyar futball feltámasztásáért Somlójenőtől Karancslapujtőig a kis egyesületekhez is, egyre kevesebb a csapat, jó néhány település már nem tud tartalék- vagy serdülőgárdát sem kiállítani. „Nincsenek már egyéniségek, a fiatalok nem szeretnek focizni. Amint valamelyik azt érzi, hogy versenyhelyzet van a csapatba kerülésért, inkább kimegy pár száz euróért a legutolsó osztrák ligába vagy valamelyik alacsonyabb osztályban szereplő, helyi szponzor által »feltuningolt« környékbeli faluba focizni, esetleg abbahagyja a sportolást" – ezt egy, a megyében – és általam is – elismert edzőtől hallottam a minap.

Pedig a futball sokkal többről szól: a magam példájából kiindulva, máig meglévő barátaim többségét a focipályán vagy az öltözők környékén ismertem meg – 15–20 évvel ezelőtt. Rajkától Győrújfaluig minden településen tudok mondani legalább két nevet, akiket a focinak köszönhetően – ha találkozunk – most is bármikor örömmel üdvözlök. A játék erről szól, sportbarátságról, egészségről, tiszteletről – nem háborúról, üzengetésről, agresszív viselkedésről. Jó lenne ezt vasárnaponként észben tartani.

Olvasóink írták

  • 2. borsmenta 2013. január 10. 08:41
    „»leszűrődik«?

    Én ettől leszek agresszív. Leír valamit, feltölti a netre. És nem, véletlenül sem nézi meg, amikor aktiválja, hogy nincs-e benne helyesírási hiba, elütés, értelmetlen mondat.

    Tényleg ennyire szánalmasnak kell lenni egy megyei napilap online oldalának, hogy nincs olyan nap, amikor ne lenne a címlapon hibás cím, cikk? Tényleg nincs egyetlen ember, aki átnézné a kikerült cikkeket? Nincs egy programozó, aki kijavítja az idézőjel hibáját? (2002-2004-ben volt ez a hiba általános, azóta nem láttam olyan netes oldalt, ahol ne oldották volna meg. Kivétel a KO.)”
  • 1. dsj 2013. január 08. 09:20
    „Sajnos nem meglepő a jelenség. Szociológusok, pszichológusok és pszichopaták (:-)) egyaránt igazolni tudják, hogy a társadalom frusztrációja - melynek két jelentős alapja az elszegényedés és az általános bizalomvesztés - minden társadalmi érintkezési forma terén érvényesül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

JFK

Tovább olvasom