Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Vasvillával szilvát

Az első rehabilitáltak idén „kerülnek ki” a munka világába. Kíváncsian várom, hányan találnak állást.

Azt elfogadom, hogy a rendszer nem tud ennyi rokkantnyugdíjast eltartani, azt is, hogy szűrni kell, de Páger Antalt örökbecsűjét idézve „vasvillával nem lehet szilvát aszalni". Győr-Moson-Sopronban két év alatt ötezer – hivatalos nevén – megváltozott munkaképességű felülvizsgálatát végezték el: sokan attól rettegnek, hogy rehabilitálhatónak minősítik őket, holott biztosan tudják, három év múlva nem tudnak visszatérni a munka világába, ráadásul nem is lenne hová. „Az eljárások elhúzódása több tízezer – közöttük sok ezer fogyatékossággal élő ember – kiszolgáltatott helyzetét súlyosbította, ami sérti a tisztességes eljáráshoz és szociális biztonsághoz való jogot" – ezt már a Duna-ügyektől megszabaduló Székely László ombudsman mondta ki.

„Már 26 éve rokkantnyugdíjas vagyok: mozgáskorlátozottságomat is visszavonták, mert csak a beküldött papírok alapján döntöttek, pedig két hátsó fali infarktusom és 12 egyéb műtétem volt. Pár éve egy stroke miatt lebénult a nyelvem, a torkom, a bal kezem sem tudom mozgatni, és nehéz az étkezésem is, mivel állandóan félrenyelek – ha nincs a feleségem a közelben, akkor már nem írnék most önöknek." Ilyen és ehhez hasonló esetekről gyakorta érkeznek hozzánk levelek. Nem tisztünk eldönteni, hogy kinek jogos s kinek jogtalan a panasza (aki mondjuk anno azért „százalékoltatta le" magát, hogy feketén munkát vállalhasson Ausztriában). Az azonban mégiscsak a rendszer gyengeségét mutatja, hogy akadtak olyan esetek a megyében, amikor az amputált lábú férfit s azt a hölgyet is felülvizsgálatra hívták, aki mankóval jár, s csuklótól lefelé nem tudja használni kezeit.

Az alapítványunkhoz beérkező segélykérők között olyan családok is vannak, amelyek a rokkantsági felülvizsgálat után kerültek kilátástalan helyzetbe: a családtagot rehabilitálhatónak minősítették, amely a nyugdíjnál jóval kisebb összeggel jár (volt, akinek 92-ről 32 ezerre csökkent a járandósága).

Az első rehabilitáltak idén „kerülnek ki" a munka világába: miközben a munkanélküliek száma történelmi mélypontot ért el decemberben Győr-Moson-Sopron megyében, kíváncsian várom majd a statisztikákat, a rehabilitált rokkantak közül hányan találtak állást azután, hogy az évek óta tartó állami képzést követően „kilökik őket" az utcára. Mondom mindezt annak tudatában, hogy nyilvánvalóan olyanok is akadnak a rendszerben, akik tehetnék, mégsem szívesen dolgoznak: nem véletlen, hogy sok győri cég betanított dolgozót sem talál eleget.
Mára azonban eljutottunk oda, hogy nemcsak a munkát, hanem a rokkantsági státust is meg kell becsülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évértékelő

Lássanak a jövőbe az atlantiszi fényjárók meg a Magyar Boszorkányszövetség avatott tagjai. Tovább olvasom