Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Vasárnap a Teszkó nélkül

Ameddig itthon jobb esetben 80-90 ezret visznek haza a Tescóban, Lidlben és hasonló üzletláncokban robotolók, addig Németországban 1800-2200 eurót is megkeresnek havonta - vasárnapi munka nélkül.

Pár hete volt szerencsém kicsit Németországban időzni, s képzeljék, a következőt kellett tapasztalnom: vasárnap a kisebb üzletek és a bevásárlóközpontok is zárva vannak. Sőt, Hamburgban csak hosszas keresgélés után tudtunk ebédelni, merthogy az éttermek többsége sincs nyitva a hét hetedik napján a fagyos Hanza-városban.

Tudom, hogy álmatlan éjszakáik lennének, ha nem folytatnám kirándulásunk sztoriját, ezért elárulom: végül nem kellett a McDonald’s-ben sajtos hamburgert ennünk, találtunk nyitva tartó, igazi itáliai ristorantét.

Az igazán érdekes azonban számunkra az, hogy a világ jelenlegi negyedik legerősebb gazdasági nagyhatalma, Európa zászlóshajója megengedheti magának, miszerint vasárnap pihenőnapot biztosítson a kereskedelemben és szolgáltatóiparban dolgozók nagy részének.

Mindezt azért kell megállapítanunk, merthogy azok, akik a magyar gazdaság koporsójának utolsó szögeinek egyikét látják a vasárnapi rolólehúzásban, jó eséllyel tévúton járnak. Ha ugyanis a 80 milliós Németországban sikerül hétfőtől szombatig a bevásárlásokat megszervezni és nyélbe ütni, akkor talán mi is kibírjuk a Tesco fájó hiányát vasárnap.

Akad ugyanakkor egy finoman fogalmazva sem elhanyagolható különbség a német és magyar eladók, pénztárosok között - ez lenne a fizetésük között tátongó óriási szakadék. Ameddig itthon jobb esetben 80-90 ezret visznek haza a Tescóban, Lidlben és hasonló üzletláncokban robotolók, addig Németországban 1800-2200 eurót is megkeresnek havonta - vasárnapi munka nélkül.

Ha engem kérdeznek, amondó vagyok, hogy a Tesco, Lidl és hasonló üzletláncok dolgozóinak jelentős többsége mégis ragaszkodna a vasárnapi melójához és az ezért járó fizetésért, merthogy anélkül még csekélyebb bért utalnának át a számlájukra.

Itt érkeztünk el a KDNP politikai programjának legfontosabb pontjához - már-már esszenciájához -, a szabad vasárnaphoz. Mint írtam pár sorral feljebb, nem vágja tönkre az adott gazdaságot, ha hétből egyetlen nap zárva tartanak a multik, de mielőtt erről döntést hozunk, célszerű lenne talán meginterjúvolni a történet főszereplőit is - konkrétan a bevásárlóközpontokban dolgozókat -, akiknek a pénztárcájára megy a játék.

Merthogy üdvös dolog a családok időtöltéséről gondoskodni, de az sem utolsó szempont, ha a zsebpénz sem csökken a sok szép, közös programhoz.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. tonybacsi 2011. április 07. 16:37
  „nanemar,ne fakadj sirva ,itt 50ezerert szep lakast berelsz,ott a nagy kanaanban 800-ert egy semmit,na most fakadj sirva marad 100”
 • 83. pancser 2011. március 09. 18:24
  „79-hez! Nagyon sok külföldi vállalkozó bérel itt lakást, a drágábbakból, magyar szállodában lakik, herendi porcelánt vesz stb. A magyar gazdagnak itt van a háza, de a nyaralója Horvátországban, ami sokkal többet ér az itthoni házánál. Butaságot beszél az aki többre becsüli magyar vállalkozó hasznát a külföldinél. A pénzköltés is internacionalista manapság és megsúgom neked, nívósabb, drágább dolgokat nem Magyarországon szokták beszerezni.”
 • 82. kolombela 2011. március 09. 14:00
  „72. Madarász 2011.03.08. 20:06
  Az isten őrizzen minket az ilyen nagyarcú, okoskodó, kioktatóm fazonoktól mint te vagy. Ne hogy azt hidd, hogy te találtad fel a spanyol viaszt.
  Érvelésed logikusan hangzik, de még sincs igazad. Ugyanis a vasárnapot egységesen kapná meg mindenki, ettől még nem kell kevesebb munkaerő.”
 • 81. Muaddib 2011. március 09. 12:38
  „Meg ennyi erővel lehet szidni az internetes boltok létjogosultságát is, mivel az is forgalmat vesz ki hagyományos kereskedés tortaszeletéből.

  Kedves Madarász azt kiszámoltad, hogy 10 ilyen e-bolt mennyi embert tesz feleslegesé.:)))

  Én is ebben utazom és nyugodtabb az életem, mint előtte mikor hagyományos boltom volt.

  Mind mondtam minden folyamatosan, változik nincs semmi, ami örökké tart még a multik dicsősége sem!”
 • 80. Muaddib 2011. március 09. 12:18
  „Madarász!
  A kiskapukat a multi kihasználja az most is így van. Ha olcsóbb munkaerőt tud létrehozni akkor meg is, teszi a vasárnapi nyitva tartástól függetlenül, lásd automata üvegvisszaváltókat, automata pénztárakat, vagy általad felhozott diákokat, rész munkaidősöket stb.

  De a számolásodat próbáld meg fogyasztási oldalról megközelíteni az emberek, ha vasárnap nem tudnak vásárolni több dolgot, tehetnek. Elmennek étterembe, vendéglőbe és ott nő a forgalom, megveszik, kis boltokba akkor ott nő a forgalom vagy megvesznek mindent előre akkor változatlan a forgalom csak 6 napra lesz bezsúfolva.
  A vevők döntenek úgyis! Csak annyi pénzt tudnak elkölteni amennyi, van az embereknek a tárcába vagy a bankszámlán többet se így se úgy!

  Persze elképzelhető hogy már csak azért is megmutatjuk alapon, kidobunk egy pár embert de, a vasárnapi bezárástól keletkezett űr miatt úgy is kell más boltokba ember.
  Annak idején mikor jöttek be a nagy plázák, hiperek akkor az illetékesek azt mondták, megértik a kisboltok aggodalmát de, a piac fejlődik, és folyamatosan változik.
  Ez mostanában nem hangoztatják de attól még igaz.”
 • 79. lamatic 2011. március 09. 09:30
  „71. pancser 2011.03.08. 19:25 Azta kurva...nade megprobálom....Ha magyar tulajú üzletben vásárolsz, akkor a következő történik. A magyar tulaj profitot termel, majd elkezd költeni, a saját házára, ami MO n van. Ettől lesz a magyar pl. festőnek munkája, forgalma a festékesnek stb. Utána a festő is elkezd költeni a megkeresett profitból, pl.: (hogy a szavaiddal éljek, magyar tulajú..hát legyen..utazási irodába és így tovább.....talán már neked sem lesz olyan nehéz a többit kiszámolni..kilogikázni...”
 • 78. Madarász 2011. március 09. 09:12
  „Maudibb, gyártó és kereskedő cégnél dolgozom, eddig még sosem tévedtünk a munkaerő igényt illetően. ;)

  Mindig van egy szűk keresztmetszet, mondjuk a multinál a pultok száma, nem fog több embert oda állítani, ha több a vásárló, akkor sem, mert max. többet várnak, hosszabb a sor és kész. Több pénztáros sem kell, mert délutánonként így is minden pénztár nyitva van. Több pultot sem fog építeni, mert minek, mindenből elég egy is. Legfeljebb berendel egy-két plusz diákot árufeltöltőnek, mert az olcsóbb munkaerő, mint az eladó és minél olcsóbb munkaerővel dolgoztat, annál kisebb a költség. Nem fog az eladókkal polcot pakoltatni, abból csak annyit fog megtartani, ami feltétlenül szükséges az adott nyitvatartási időre.

  Ez nem távgyaloglás, itt minden kő keményen a profitról és a hatékonyságról szól.

  Erre a lépésre jelenleg még nem érett meg a gazdaság.”
 • 77. wuci 2011. március 09. 06:41
  „En itt vagyok külföldön, es igen, kereshetsz annyit, de ez olyan kereset mint otthon a 200-250ezer forint,Ritka! A legtöbb ember 1200-1300-at keres.
  Sajnos ilyen cikkek miatt van, hogy jönnek a magyarok es kijelentik hogy 1800-at kernek, es a fönököm mosolyogva elküldi, hogy aki 10 eve itt van, az sem kap annyit. (Mult heten volt.)

  A hetvege viszont szent dolog, mig Magyarorszägon mär nincs hetvege, minden nap egyforma.”
 • 76. norbi29 2011. március 09. 01:43
  „megoldás egyszerü
  nem kell vasárnap bevásárolni menni, akkor majd nem lesz értelme kinyitni a multiknak
  igy nem kényszerithetnek senkit, hogy vasárnap dolgozni kelljen menni”
 • 75. tonybacsi 2011. március 09. 00:40
  „ejnye Balázs,,,
  csak nem megkérdezted,Magyar modra,mindenkitől,mennyit keres???”
 • 74. Muaddib 2011. március 09. 00:24
  „72. Madarász 2011.03.08. 20:06

  A papír mindent elbír ,de ami a gyakorlatban van az távolról sem az amit levezettél.
  Egyszer egy ismerősöm nekiindult 100 km-es Gyalogtúrának kiszámolta hogy kilométerenként mennyivel megy, azt beszorozta 100 kilométerrel és kijött neki, hogy ő bőven rekord alatt teljesíteni fogja a távot
  Már előre el is helyezte a kupát a polcán képzeletében.
  Aztán jött a verseny napja és 30 km-nél tartott ott, ahol papíron már száznál kellett volna, és 50-nél feladta.
  Levezethetsz te bármit papíron az élet és a kedves vevők úgyis felül, írják.
  Úgy hogy ne aggódj nem lesz leépítés meg amúgy is gomba, számra szaporodnak a multik!”
 • 73. Muaddib 2011. március 09. 00:11
  „71.pancser
  " Most panaszkodott egy hölgyismerősöm 4 órára jelentik be valódi magyar, magyar, magyar üzletben nagycsöcsű főnökéék."
  :)))
  Kedves Pancser Most megnevettettél!
  Már csak azért is, mert a páromnak is nagycsöcsű főnöke volt az előző munkahelyén és annyira sznobok voltak hogy semmit nem vettek itthon.
  De 100 másik meg nem ilyen nem lehet általánosítani!
  Én is vállaklozó vagyok de, száz százalékban a napi szükségleteimet Magyarországon szerzem be.
  Én is járok a hiperbe is habár nem a tescoba az nekem túl gagyi, inkább a Győri spárba szoktam azon kívül sok kis boltba is, bemegyek vásárolni.

  Sokan mondják, hogy nem, muszáj ott dolgozni, tudjátok mennyi szakképzett, int be a multiknak felhígul a szakma és ezt a kedves vásárlók, fizetik meg majd.”
 • 72. Madarász 2011. március 08. 20:06
  „Kolombela!

  Ha figyeltél volna, én heti 40 órával számoltam, ami 5 munkanapnak felel meg! Teljesen mindegy, hogy azt milyen beosztásban dolgozza le a dolgozó.
  Nekem ez a szakmám, tudom miről beszélek, de úgy tűnik, te nem...

  Szóval a gyengébbek kedvéért még egyszer:

  Minden munkahelynek, munkafázisnak van egy bizonyos élő munka igénye, ez az összes szükséges munkaórák száma.

  Egyszerűsítsük le a példát, hogy te is megértsd. Vegyünk egy kis boltot, ahol egyszerre 3 eladónak kell lenni, 2 pultban, 1 pénztárban, ha a bolt nyitvatart 7 napot 12 órában, akkor a munkaerő igénye 7napx3fő x12 óra.

  Az összesen 252 óra. Eddig meg van?

  Egy munkaerő heti 40 órát dolgozhat, tehát, ha elosztom a munkaóra szükségletet 40-nel, akkor megkapom, hogy hány embert kell felvennem összesen.

  Ami jelen esetben 6,3, tehát 6 teljes munkaidős és egy részmunkaidős. Mindenki 5 napot dolgozik és 2 napot szabad, lényegtelen, hogy milyen beosztásban.

  Ugye még nem vesztetted el a fonalat?

  Azt mondják odafönn, hogy be kell zárnom a boltot vasárnap. Akkor viszont az élőmunka igényem 6 npa x 12 óra x 3 fő, ami csak 216 óra. Tehát ebben az esetben felülvizsgálom a cégem hatékonyságát, elosztom a 216-ot 40 órával és már csak 5, 4 az eredmény, tehát kevesebb nyitvatartási idővel 5 teljes munkaidős és egy részmunkaidős dolgozó el tudja látni a feladatokat, tehát egy teljes munkaidős alkalmazott meg kapja a papírjait.

  Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy bármelyik cég is több munkaerőt foglalkoztatna, mint ami el tudja látni a feladatokat?!
  A dolgozók továbbra is 5 napot dolgoznak, 2 szabad, csak annyi különbséggel, hogy most egyik szabadnapjuk fixen a vasárnap, a másik pedig a hét valamelyik napja. Egy embernek viszont főhet a feje, hogy miből ad enni a gyerekeinek.

  Ezek száraz közgazdasági tények, nem hit kérdése! Kettőnk közül nem én beszélek hülyeséget...
  Az hiszem matematika és logika terén egy kicsit frissítened kéne az ismereteidet.”
 • 71. pancser 2011. március 08. 19:25
  „Néha mosolyognom kell! Azt gondolja némely jámbor, ha magyar az üzlet(honnét lehet tudni?) akkor a befolyt pénz itthon marad. Ugyanott cseszik el mint a külföldiek, lehetőleg külföldön! A befektetésre szánt pénzt offshore cégekbe mentik stb. A hazai eszét játszó fekete BMW-es(a kocsit itt gyártják!) befektető kinek-kinek szimpatikus, nekem nem nagyon. Most panaszkodott egy hölgyismerősöm 4 órára jelentik be valódi magyar, magyar, magyar üzletben nagycsöcsű főnökéék.”
 • 70. egyharmad 2011. március 08. 19:24
  „58.Lobbo71! En nem vagyok "haziasszony",sem "vadakat terelö juhasz"!En es a "haziasszonyom" soha nem

  tervezzük meg honapokra elöre, hogy melyik nap mit eszünk majd.A következökeppentörtenik a dolog. (szombat delelött)

  --Mit eszünk a het vegen?

  --Mit együnk! (megbeszeljük)

  Elmegy ,bevasarol. Ennyi! (leszarhatna az agyat,ha vasarnap 9 orakor venne eszre,hogy

  elfelejtett tyukot venni a husleveshez!)”
 • 69. Hóhányó 2011. március 08. 19:24
  „Minden HÖLGY OLVASÓNAK BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁNOK!”
 • 68. Hóhányó 2011. március 08. 19:22
  „http://www.youtube.com/watch?v=c3iImrsxdV0&feature=related”
 • 67. Csetneky 2011. március 08. 19:03
  „Hát igen. Hamburgban nem voltak ruszkik és nem hagyták ott emlékül az elvátrsaikat. Mindennek megvan a maga oka.
  Egyébként meg nem értem a siránkozást a vasárnapi munka miatt. Ha nem tetszik, máshová kell menni dolgozni. Életem egy szakaszában én is dolgoztam olyan helyen, ahol hétvégén és ünnepnapon is kellett dolgozni, ha úgy jött ki. Amikor ezt meguntam, eljöttem. Nem sírtam, megoldottam.”
 • 66. megmindiggyöri 2011. március 08. 18:19
  „58. Lobbo71 2011.03.08. 17:01
  "Tényleg, milyen jó lesz, amikor vasárnap reggel kiderül, hogy hiányzik 1-2 dolog az ebédhez és nem mehetek el a "hyperbe" megvenni, hanem a kisboltba kell mennem és háromszoros áron kell megvennem. Ha épp lehet kapni."

  Mert Te képes vagy 2 hozzávaló miatt elutazni a "hyperbe" (ami azért általában gyalogosan viszonylag nehezen közelíthető meg)? Akkor ezek szerint még környezetvédelmi szempontból is jó a javaslat a vasárnapi zárvatartásról. Egyébként nem ördöngösség úgy tervezni, h. ne vasárnap délelőtt derüljön ki az ilyemi. Itt én Nmeto-ban jól meg is szívnám,mert a benzinkuton, ami vasárnap nyitva van, elég kevés olyan dolgot árulnak, amiből ebédet lehet főzni.”
 • 65. piroskaésabarkasz 2011. március 08. 18:15
  „Hát,igen.Ott már működik a szocializmus,mig nálunk tombol a vadkapitalizmus!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedves, hülye állampolgár!

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár ne haladhassa meg a 62 évet?" Tovább olvasom