Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Várfalak

"Annál borzasztóbb nincs, mintha betemetjük a történelmi emlékeket."

Hónapok óta áll a bál a győri Dunakapu téren, pontosabban annak ürügyén, bár a városvédők hétfői számunkban megjelent, meghátrálásként is értelmezhető elnézéskérése nyomán a kedélyek csitulása várható. A felhorkanás tárgya természetesen a felszín alá álmodott mélygarázs, ami ellen lokálpatrióták, múltat tisztelők, a városfejlesztést másként képzelők tiltakoznak, köztük sokan úgy, hogy véleményükkel nem mernek kiállni a nyilvánosság elé (mintegy tüneteként annak, hol is tart a közélet s az ország).

Pedig a mélygarázs ötlete kifejezetten hasznos; mindjárt meg is magyarázom, miért.

A Dunakapu tér, erről ne nyissunk vitát, botrányos állapotban van. Szedett-vedett, majd négy évtizede leöntött aszfalt, a piac ideiglenes elköltöztetéséig szerda és szombat kivételével vagy semmire sem, vagy óriásparkolóként használt terület, a belváros egyik legértékesebb részén. Erre nyugodtan mondhatta volna az önkormányzat, hogy felszedeti a burkolatot, helyére valami ízlésesebbet fektet, és máris előbbre lennénk két lépéssel. Csakhogy akkor semmilyen megelőző feltárásra nem volna szükség, hiszen a munkálatok nem érintenének régészeti rétegeket.

Ásatást azért rendelt el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, mert a városháza szinte az egész tér alá mélygarázst álmodott. (A Széchenyi tér felújítása előtt is csupán a közművek és a szökőkútrendszer gépészete miatt kellett ásatást végezni; az más kérdés, hogy a kivitelezők máig tisztázatlan körülmények között végül egészen váratlan helyeken markolták el a győri múltat, úgy a középkorig.)

Na már most az előző hétig három esetet lehetett elképzelni a Dunakapu téren; ma már csak kettőt, ugyanis a legvalószínűtlenebb verzió – miszerint a jelenleg zajló próbaásatáson a régészek nem találnak semmit – a XVI. századi várfalak előbukkanásával megdőlt. Innentől maradt az a lehetőség, hogy a város pontosan megmondja, hol lenne a mélygarázs, és azt a részt az utolsó négyzetcentiméterig feltárják (több százmillió forintos pluszkiadással); vagy úgy dönt, hogy nem lesznek parkoló autók a föld alatt, és akkor nem költ lelettisztogatásra egyetlen további forintot sem. Az előbbi variációban még mindig ott a kockázat, hogy a múlt rengeteg nyoma jön elő, s csak olyan pici mélygarázs fér el, amit már nem érdemes megépíteni; de akkor már esély nyílik arra, hogy ezeket úgy őrizzék meg, hogy bárki – legyen akár itt élő, akár turista – megtekinthesse.

Én a magam részéről komolyan veszem Borkai Zsolt győri polgármester Kisalföldnek adott nyilatkozatát: annál borzasztóbb nincs, mintha betemetjük a történelmi emlékeket.

Olvasóink írták

  • 1. révfaluiszúnyog 2011. július 24. 20:43
    „Hancz uram! Talán nem ártana ismernie Archimedes törvényét. Győr olyan adottságú város, hogy bárhol helyeznének el egy vasbeton szigetelt kubust a föld alá, az ott lévő vizet valamerre kinyomná. A Dunakapu téren vaószínűsíthetően a tér déli oldalán megmaradt, ill. az Apáca utca házainak pincéibe, alagsoraiba. Tehát egy mélyépített garázs nemcsak a reneszánsz várat, de a használt épületeket is tönkre tenné. A győri belváros alatt húzódó kazamata rendszer az alvizeket finom műszerként szabályozza, rendezi évszázadok óta. Mivel erre a körülményre épült a mai barokk belváros, ezt bírja. De senki nem tudja kiszámítani, mi lenne a kimenete annak, ha egy mélyépített műtárgy miatt egyes területek teljesen kiszáradnának, vagy jelentősen több vizet kapnának. Győr rendkívül kényes hely e szempontból, semmi szín alatt nem érdemes a belvárost kockáztatni ilyesmivel. Vagy kend a lelkére venné, ha bármiféle baja esne például a Matróznak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtanulták

Sok tízezernyi társuk koptatta épp Amerika, Németország, Japán műszaki egyetemeinek padjait, nem… Tovább olvasom