Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Valóság és érzet

A politika az exigentiák tudománya – ezt nálunk már az elemiben is tanítják Kossuth Lajos nyomán.
„Az, hogy Orbán nonszensz náci hasonlatokat von..., a valóságérzet egyre növekvő elvesztésére enged következtetni" – fogalmazott Ruprecht Polenz, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikusa a Der Spiegelnek azok után, hogy a miniszterelnök a közrádióban a pünkösd előtti pénteken azt találta mondani, hogy „a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be."

Ez meg annak kapcsán jutott az eszébe, hogy egy német választási vitaműsorban Merkel kancellár szocdem ellenfele azt hangoztatta, nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból országunkat. Erre Angela Merkel – minket védendő – úgy reagált: mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de kizárását nem érdemes kilátásba helyezni. „Nem kell rögtön a lovasságot küldeni" – tette hozzá a kancellár.

Nos, a miniszterelnök erre előkapott tankos mondata megint erőst kiverte a biztosítékot Németországban. Persze e stílus nem előzmény nélkül való, a „szegénykancellárasszonyozás" óta talán nem is annyira megdöbbentő. Ezzel együtt a külügy azóta mást sem tesz, mint simítani igyekszik a ráncokat német homlokokon. Ugyanígy tett Orbán Viktor is a szerdai EU-csúcson. Sőt, ma este állítólag egy csókot is bevet Merkelnél a BL-döntőn Londonban a békülés jeleként.

Unalmas lenne itt most arról értekezni, hogy a politika a realitások meg az erőviszonyok helyes felmérésének és alkalmazásának a művészete. „A politika az exigentiák tudománya" – ezt nálunk már az elemiben is tanítják Kossuth Lajos nyomán. Azt viszont kevésbe szoktuk hangoztatni, hogy ma az EU nagy belső átrendeződése zajlik. A német dominancia alapvetéssé lett, bár az angolok és a franciák még ágálnak kicsinyég. Mi ugyan legutóbb kétszer is behajoltunk az angoloknak, de ennek tartós értelme nem sok van. Sokkal nagyobb károkat okozhat viszont a németek fixírozása.

A valóságérzethez még annyit, hogy a viccbeli cowboy, amikor felháborodottan berontott az ivóba a „Ki festette be a lovamat zöldre?" felkiáltással, a kérdésére jelentkező tagbaszakadt fickó láttán aztán csak annyit bírt kinyögni: „Csak azért kérdeztem, mert megszáradt a festék és lehet lakkozni."

Nos, hogy ma este Londonban német lesz a bajnokok bajnoka, abban biztos vagyok. Ám hogy elég lesz-e ott egy csók, én nem tudom.

Olvasóink írták

  • 1. arrabonai 2013. május 28. 19:08
    „"Erre Angela Merkel - minket védendő - úgy reagált: mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de kizárását nem érdemes kilátásba helyezni. ,,Nem kell rögtön a lovasságot küldeni""
    Ezt mondta "minket védendő"? Ezzel nem védett senkit, mert az előtte hallható szocdem bla-bla ezzel nem lett megcáfolva. Másrészt pedig egy képpel élt és humoros köntösbe bújtatta és ez minden csak nem tiszta beszéd. Ezt anélkül írom le, hogy szándékomban állna védeni a miniszterelnököt. Az uniós tagságunkat nem egy vitaműsorban döntik el Németországban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pinyőzés

A bajnoki arany- és a kupaezüst párosa így is páratlan a zöld-fehér klub históriájában. Tovább olvasom