Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Valódi merinói

Figyeljünk rájuk, az idős emberekre, szüleinkre, nagyszüleinkre. Ők még abban a korban szocializálódtak, amikor volt becsület, s ők ebben hisznek.
Nagy csomagokat cipelő férfi baktat fel szuszogva egy társasház lépcsőin, majd csenget be a lakásokba. Egyiknek nyílik az ajtaja, idős asszony néz ki rajta kíváncsian. Emberünk negédes szavakkal azonnal szajkózni kezdi betanult mondókáját: „Kézcsókolom, kedveském, valódi merinói birka gyapjából készült paplant és párnagarnitúrát hoztam magának Erdélyből. Darabja százezer forint, ha üzletben akarja megvenni. Én a kettőt odaadom hatvanezerért."

Az asszony ellenkezik, hiszen nincs neki arra szüksége. A házaló behízelgően addig-addig győzködi, hogy megegyeznek 50 ezerben, s egy pohár vizet kér még, ha már engedett. Az egyedül élő asszony szíve megesik a távolról jött erdélyi magyaron, s a gyermekeire gondol. Jó lesz nekik. S máris megy a pénzért. Emberünk még kezet is csókol hálából a ház asszonyának a sikeres üzletért. S amint kilép a lépcsőházból, villámgyorsan eltűnik, hogy ha véletlenül meg akarnák keresni, ne találjanak rá.

Az eset sajnos mindennapos. Nem mindig „merinói" ágyneműt kínálnak a messziről jöttek, van úgy, hogy méregdrága edénykészletet, étkészletet több tízezerért. S a gyanútlanok, többségében idős, hiszékeny emberek, bedőlnek nekik. S ha ennyivel megússzák, még örülhetnek is. Mert gyakran ad munkát a rendőrségnek, amikor a házaló kilesi, honnét veszi elő a pénzt a házigazda, s egy óvatlan pillanatban az áru ellenértékén felül a többit is ellopja. Vagy tippet ad bűnözőknek...
S jó érzékkel tudják a pesti piacon fillérekért beszerzett áruikat kínálók – egy „gyapjúhamisítvány" garnitúrája 3 ezer forint –, hogy egy kerületben, faluban mikor kapnak nyugdíjat az idős emberek. Általában akkor rajzanak oda.

Figyeljünk rájuk, az idős emberekre, szüleinkre, nagyszüleinkre. Ők még abban a korban szocializálódtak, amikor volt becsület, s ők ebben hisznek. Bennünk, embertársaikban. Vigyázzunk rájuk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példaképek

Okosak, érettek, intelligensek és még jó fejek is. Tovább olvasom