Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Való Világ

A sport némiképpen elveszítette korábbi szórakoztató funkcióját. Legalábbis az események látogatottságából jórészt erre lehet következtetni.
Néhány évtizeddel ezelőtt büszkék voltunk arra, hogy sportos nemzetnek tartottuk magunkat és hogy annak is láttak bennünket. Sajnos ez a megállapítás már régóta nem igaz ránk, legfeljebb ha áltatni akarjuk magunkat, akkor hisszük azt, hogy e tekintetben itthon semmi sem változott.

A magyar társadalomban a sport szinte minden tekintetben háttérbe szorult az utóbbi időben. Azt már jó ideje tudjuk, a nyugat-európai országokhoz képest itthon az embereknek csak kis százaléka törődik az egészségével oly módon is, hogy több-kevesebb rendszerességgel mozog. Pedig a láb mindig kéznél van, szokták volt mondani némi képzavarral, vagyis futni szinte bármikor és bárhol lehet, de még így sem teszik annyian, mint amennyire ildomos lenne. Hogy más pénz- és időigényesebb sportolási formákat már ne is említsünk...

A sport némiképpen elveszítette korábbi szórakoztató funkcióját is.

Legalábbis az események látogatottságából jórészt erre lehet következtetni. Ha csak a szűkebb pátriánkat vesszük alapul, akkor vegyük sorba: az Audi-ETO női kézilabdacsapatának BL-mérkőzéseire és nagyobb rangadóira nagyjából kétezer ember kíváncsi a helyszínen, mert többen nem férnek be, de egyelőre megjósolhatatlan, hogy egy nagyobb csarnokban ez a csapat vonzana-e rendszeresen telt házas, ötezres publikumot. NB I-es és NB II-es futballmeccsekre Győrben a körülményekhez képest nagyon kevesen járnak, az első osztályú futsal és a női kosárlabda ennyi érdeklődőt sem generál. A férfi kézilabdától sajnos már akkor elpártoltak a szurkolók, amikor még az NB I-ben játszott a csapat. Sopronban az MKB Euroliga-mérkőzésein nem mindig telik meg az ezerötszázas aréna, sőt, a Kis-Rába menti férfiak találkozóit talán fokozottabb érdeklődés kíséri. Panaszkodnak a kiscsapatok vezetői is, vasárnap délutánonként kevesebben járnak futballmérkőzésekre, mint régebben és ezt egyértelműen a televízió elszívó hatásának tulajdonítják.

A különböző csatornák kínálata valóban lenyűgöző, hiszen a világ legjobb bajnokságait szállítják a szobákba. „Cserébe" nem kerül pénzbe a mérkőzésre utazás, a jegy, nem kell dacolni az időjárással és még „az asszony sem morog, hogy soha nem vagyunk otthon". Ha készülne ilyen felmérés, valószínű, az is hasonló okokat sorakoztatna fel, nálunk most miért járnak kevesebben a stadionokba, a csarnokokba.
De a televízió sem mindenható.

A sportnak a társadalomban betöltött szerepe azon is lemérhető, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzéseket itthon sugárzó kereskedelmi csatorna számításai nem jöttek be, ezért csökkentette a BL-t közvetítő stáb létszámát. Azt nem tudni, hogy a tervezett nézettség és a bevétel volt-e irreális vagy itthon valóban csökkent a futballt szeretők és figyelemmel kísérők tábora. Ha optimisták vagyunk, akkor az előbbiben hiszünk, ha nem, akkor egyelőre tudomásul kell venni, vannak a sportnál népszerűbb programok is, mint például a szappanoperák vagy a limonádésorozatok.

Ez a Való Világ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánat

Itt most nem a Helyszínelőket forgatják, ahol percek kérdése a DNS-vizsgálatok lefuttatása; a… Tovább olvasom