Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Vállvonás

Egy idei felmérés szerint a következmények hiánya a korrupciót is növeli.


A hír-reakció-következmény viszonyrendszer sok mindent elárul egy ország közállapotairól. A Transparency International idei felmérése szerint a következmények hiánya a korrupciót is növeli.

Hír: Tolnai Jánosnénak, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatójának kormányzati portálon megjelent önéletrajzából hirtelen eltűnt az angol C típusú nyelvvizsgája. Kiderült, hogy doktori címét egy lovagrend Amerikában bejegyzett „egyetemén" szerezte, mely székhelyére egy metálzenekar kiadója van bejegyezve. Önéletrajza szerint a Kandó Kálmán Főiskola Villamosmérnöki Karán szerzett villamosmérnök–informatikus diplomát, de az intézmény jogutódjaként működő Óbudai Egyetem szerint a főiskolának soha nem létezett villamosmérnöki kara.

Reakció: Tolnainé szerint „egy okmányirodai elírás miatt kénytelen a »dr.«-t a neve elé tenni". A diplomáját nem mutatja meg.

Következmény: a Fenntartható Fejlődés Bizottság ülésén arról határozott a kormánypárti többség, hogy Tolnainé meghallgatását nem tartják meg, pedig erre az ellenőrző albizottság javaslatot tett. Tolnainé továbbra is a főfelügyelőség főigazgatója.

Hír: Horváth András lemondott adóellenőr szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szemet huny a nagy gazdasági társaságok adócsalásai felett. Úgy véli, az összes csalásból származó kár elérheti az évi 1700 milliárd forintot.

Reakció: a NAV szerint alaptalanok a vádak, a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelenti, hogy egy hétvége alatt kivizsgálta az ügyet, semmit nem talált, minden a jogszabályoknak megfelelően működik. A parlamenti vizsgálatot a Fidesz és az MSZP nem támogatja, az adóellenőrt csak egy ellenőrző albizottság ellenzéki tagjai hallgatják meg.
Következmény: a minisztérium „a megalapozatlan és rágalmazó kijelentései miatt" feljelentette Horváth Andrást.

Hír: a rábapatonai Pápai Ottót a győri vesedialízisről Rábcakapin és Bágyogszováton keresztül viszi rendszeresen haza a betegszállító. Fél óra helyett két óra az út, mert a jelenlegi finanszírozási rendszer arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy minél több beteg minél többet utazzon egy járműben.

Reakció: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vizsgálata szerint a betegszállító szabályosan jár el, amikor rendszeresen 20 helyett 100 kilométer utaztatással szállít haza egy súlyosan beteg férfit.
Következmény: az államtitkár azt ígérte: ésszerűsítés alapján „finomhangolt" új szállítási rendszert vezetnek be. Erre azonban egyelőre nem került sor. Pápai Ottó azóta is hazafelé száz kilométer utazik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne add fel!

Szombati számunkban nyitjuk ki a Kisalföld-advent rászoruló családokra nyíló első ablakait. Tovább olvasom