Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Választás után

Talán abban is bízni lehet, hogy levonják majd a megfelelő következtetéseket. A győztesek a győzelem felelősségéről, a vesztesek az egyértelmű kudarc okairól.

A négy évvel ezelőtti kétharmad után több mint fölényes, négy év kormányzás után elsöprőnek is nevezhető Fidesz–KDNP győzelmet hozott a sorrendben a hetedik, rendszerváltás utáni országgyűlési választás tegnap. A kormánypártok úgy kaptak a folytatásra egyértelmű és erős felhatalmazást, hogy a baloldali összefogás öt pártja ellenzékből nemhogy megszorítani, de a közelükbe jutni sem volt képes. Ráadásul a Jobbik a hátukban liheg története legjobb eredményét hozva, s rajtuk kívül csak az LMP csusszant be a parlamentbe.

Az eredmény értékelése elsősorban a pártok, a politikusok, a szóvivők dolga. Elmagyarázzák majd, miként és miért gondolkodott így az ország szavazni hajlandó bő hatvan százaléka a fülkék magányában, s talán abban is bízni lehet, hogy levonják majd a megfelelő következtetéseket. A győztesek a győzelem felelősségéről, a vesztesek az egyértelmű kudarc okairól. De bármit is mondanak majd, a hétköznapok nyelvére lefordítva nem történt más, mint hogy a választók végiggondolták, miként alakult egyéni sorsuk az elmúlt ciklusban ahhoz képest, amit elképzeltek. Aztán azt is, mit szeretnének, miként menjenek tovább a dolgok az országban, amibe egyébként máskor nincs beleszólásuk, s választ kerestek arra is, hogy ezt kitől remélik.

Ennyi történt röviden. Pedig választani most sem volt egyszerű. Hiszen nem volt igazi versengő kampány, a pártoktól programjaikról szinte hallani sem lehetett. Ilyeténképpen bár az erőviszonyok és a választói felhatalmazás egyértelmű, mégis biankó csekket töltöttünk ki a parlamentbe jutottaknak most is, abban a hitben, hogy azt teszik majd, amit elvárunk tőlük, és nem tesznek olyat, amire a győztesekre szavazva számítani választópolgárként aligha lehetett.

Ugyanis ilyen a képviseleti demokrácia természete. Olyan választott képviselők hozzák meg négy éven át a közös ügyeinkkel kapcsolatos döntéseket helyettünk, akiket nem, vagy alig ismerünk, akiknek szándékairól, motivációiról jószerével semmit nem tudunk. Mégis rájuk szavazunk, mert bízunk bennük vagy a pártjukban, akik végeredményben csak azt ígérik: nem bánjuk meg, ha megbízunk bennük. S mi feltételezzük újra és újra róluk, hogy a képviselők nemcsak maguk miatt igyekeznek a Duna-parti nagy tornyos házba, hanem mert tenni akarnak az országért, végső soron mindannyiunkért, akik e hazában élünk.

A végeredmény éppen ezért a látszattal ellentétben nem a politikusokról szól, sokkal inkább rólunk, az országról beszél. A többi már a bejutottakon múlik. Azokon, akiket megválasztottunk, hogy képviseljenek bennünket önmagunk helyett. Az pedig majd négy év múlva újra kiderül, méltóak lesznek-e rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kupa bor

...kivétel nélkül úgy vélték, egy akkora edényben, a többiektől belehordott többhektónyi bor között… Tovább olvasom