Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Üzenet a Földről

Értelmetlen háborúk, kegyetlen erőszak.

ASETI-ből METI lesz, olvasom az Indexen. A rövidítések egy projektet rejtenek, melynek célja az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvétel. A módosulás pedig taktikaváltást mutat: az eddigi, passzív hallgatás után most erős rádiójeleket terveznek küldeni, azaz keresés (search) helyett üzeneteket (messages) küldenénk a földön kívüli értelmes lényeknek. Ez tehát a METI (Messages to Extraterrestrial Intelligence).

Vannak, akik szerint ez a lehető legrosszabb ötlet. Stephen Hawking szerint például az emberiség jobban tenné, ha csöndben maradna. Azt mondja, egy fejlett faj látogatása nagyjából ugyanazt az eredményt hozná, mint amit Kolumbusz utazása jelentett az amerikai őslakosoknak. Szóval nem sok jót. Szerintem viszont nincs mitől tartanunk. Mert nézzük csak, mit is lát(na) egy, a mienknél fejlettebb civilizáció tudós megfigyelője?

Látná például a dermesztő különbségeket Kelet és Nyugat, Észak és Dél között. Míg az egyik helyen a létükért küzdenek millióan, addig a Föld másik pontján naponta milliókat költenek egyesek csupa értelmetlen hülyeségre. Az emberek egymást pusztítják, többnyire éppen ott, ahol szegénység és kilátástalanság honol. Értelmetlen háborúk, kegyetlen erőszak, zavaros eszmék és célok mindenfelé. ISIS, Boko Haram, al-Kaida. Ukrajna, Gáza és Észak-Korea. Hosszú a sor. Ésszel fel nem fogható.

Szóval ha tényleg fejlett intelligencia találna ránk, az ha jót akar magának, messze elkerüli ezt a bolygót. Nem lepődnék meg, ha már most is „itt" lennének és figyelnének bennünket. Döbbent értetlenséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötkarikás álmok

A játékok több mint százéves történetében közép-európai város még soha nem adott otthont olimpiának. Tovább olvasom