Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Újratemetés

A nép elsősorban jobb életet szeretett volna.

Tegnap történt huszonöt éve, hogy Nagy Imrét és négy mártírtársát valóságosan, az ’56-os forradalom további mintegy kétszáz kivégzettjét pedig jelképesen újratemették. Bár akkor úgy tűnt, a szabadság iránti vágy áthatja az országot, az aktus valójában a rendszerváltás egyetlen olyan pillanata volt, amely valóban megérintette az emberek zömét. 1989. június 16-án több mint kétszázezren hajtottak fejet a Hősök terén, az eseményt százezrek követték figyelemmel a tévében, és fél egykor, amikor harangzúgással kezdetét vette a gyászszertartás, megszólaltak a gyárak kürtjei és az autók dudái.

Előtte és utána viszont az átalakulás a társadalom passzivitásától kísérve ment végbe, a négyigenes népszavazáson például csupán 58, míg az első szabad választáson 65, illetve 45 százalékos részvételt jegyeztek. A nép csak másodsorban akart demokráciát, elsősorban jobb életet szeretett volna: hogy a rendszerváltás szinte szitokszóvá vált, leginkább azzal magyarázható, hogy ezt nem sikerült elérni. Nemhogy a Nyugathoz való gyors felzárkózás reménye hiúsult meg az eltelt két és fél évtizedben, hanem a lassú is. Ausztriában az egy lakosra jutó GDP 1990-ben – vásárlóerő-paritáson – 116, tavalyelőtt pedig 95 százalékkal haladta meg a magyarországit; ha ilyen ütemben közeledünk, száz év múlva sem érjük őket utol. Ráadásul Szlovákia, amely annak idején 14, és Lengyelország, amely 33 százalékkal kullogott mögöttünk, mára megelőzött bennünket, bizonyítva, hogy lehetett jobban csinálni. És közben a társadalmi egyenlőtlenség az egekig ér.

A még ifjú Orbán Viktor a ’89-es újratemetésen emlékezetes beszédet mondott, amelyben kijelentette: „a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja, hány évünk is ott fekszik". Nagyjából most is itt tartunk: ki tudja, hány?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eugene és Zolika

Mit is tudhat egy tizenhárom éves gyerek a világról? Tovább olvasom