Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ugróiskola

Inkább gyanakszunk egy fájó tyúkszemre valakinek a lábán, amit a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke lakkcipőjével illetett.

Legalább valaki ugrált azért, hogy némi rend legyen a köztévénél, még ha ennél talán egy kicsit komolyabban is kell venni, ami a múlt héten történt Lomnici Zoltán jobb profiljával. Hozzáteszem, van véleményem arról is, hogy Deutsch Tamás, aki eddig még minden adandó alkalmat megragadott, hogy szenzációhajhászással vádolja meg azt az újságírót, akivel éppen dolga akadt, olyan olcsó formáját választja a véleménynyilvánításnak, amihez fogható ostobaságra a legmélyebbre süllyedt pletykalap se merte volna felkérni. De a szándék ettől még önmagában jó, s szerintem valami ilyesmit várnának most sokan az Alekosz-fixált médiahatóságtól is.

Mert nem az az idegesítő, hogy ufót csináltak Lomnici Zoltánból, hanem hogy ezt meg lehet tenni, s hogy ez akkor nyilván csak a jéghegy csúcsa, mivel azt valóban nem gondolnám, hogy legfelsőbb szintű döntés született volna a volt főbíró kitakarásából egy főszerkesztői értekezleten.

Ugyanakkor persze az is legalább ilyen hihetetlen, hogy a legalsó szinten dőlt el a dolog, még ha közölte is a köztévé kommunikátora: azokat vonták felelősségre, akiknek a kezén keresztülment az anyag.
Az a kettős mérce idegesíthet itt sokakat, amivel a köztévét megmérik, majd egy bocsánatkéréssel az ügyet lezártnak is tekintik, s a kommunikációs vezető megnyugtat mindenkit, hogy már figyelmeztették a szerkesztőt és társait. A hivatalos nyilatkozat értelmében egyébként ők abban lennének a hibásak, hogy egy „képileg nem megfelelő riportot" – rossz döntést hozván – technikailag ki akartak javítani.

Ezért valóban jár a bocsánatkérés a volt közjogi méltóság felé. Mi lett volna, ha az arca közelről látszik, ha már a távoli profilja sem megfelelő képileg? Az pedig, hogy ennél a közismert ábrázatnál bármilyen ocsmány kitakarási technika jobbnak számít az ügyben eljárók megítélése szerint, nem túl hízelgő. Az a szerencse, hogy senki nem hiszi el, hogy ez lett volna a valódi ok, inkább gyanakszunk egy fájó tyúkszemre valakinek a lábán, amit a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke lakkcipőjével illetett.

A baj csak az, hogy a bocsánatkérés a köztévére és Lomnicira tartozik, a nézők szempontjából annyi a jelentősége, mintha VV Gigi utólag megpuszilja VV Éva buksiját egy konfliktust követően, hiszen a médiatörvényt elvileg nem az ő vigasztalásukra találták ki. Csak a vak nem látja a kettős mércét, amivel viszont a kereskedelmi csatornákat vegzálják, s mondjuk a ValóVilágot már a jó ég tudja, hány száz millióra büntették január óta. Nem szorulnak sajnálatra, de azért figyelemre méltó, ha van olyan illetékese a hatóságnak, aki esténként akkurátusan megszámolja VV Évi csúnya szavait, a köztévé esetében pedig egyig sem megy a számolás, s egy ilyen durva etikai vétség valódi vizsgálat nélkül marad.

Mert bizony anélkül marad, hiszen ha igaz, hogy ezek a sajtómunkások is dönthetnek úgy a televíziónál, hogy Lomnici Zoltánra vizuális értelemben nincs szüksége a magyar társadalomnak, akkor még inkább be kéne nézni a kulisszák mögé, hogy minden rendben zajlik-e a köztévénél. S akkor többeknek is az ugróiskolát kell javasolni, mert ott kisebb a hibaszázalék, s akinek nincs egyensúlyérzéke, az garantáltan pofára esik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még törlesztés

Nem kell sokat gondolkodnom, emlékszem arra, hogy gyengült, ám hazánk kockázati besorolására és más… Tovább olvasom