Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Tűzharc

A tényekből a megoldás ezúttal kivételesen olyan élesen kirajzolódik, ahogy a célkeresztben az áldozat.
Az amerikai média az advent végére és az ünnepekre elővehette a maga gumicsontját. Az ember másfél hete nem tud úgy a CNN-re kapcsolni, hogy a kérdés ne az legyen, szükséges-e – s ha igen, miként – korlátozni a polgárok fegyverhez jutását. S hogy a téma napirenden marad, garantálja, hogy a december 14-i newtowni, több mint két tucat áldozatot követelő mészárlás után karácsonykor a 62 éves William Spengler Rochester közeli házát felgyújtva tőrbe csalta a tűzoltókat, akik közül kettőt lelőtt, mielőtt a rendőrök végeztek vele.

Pedig a helyzet végtelenül egyszerű, a tényekből a megoldás ezúttal kivételesen olyan élesen kirajzolódik, ahogy a célkeresztben az áldozat. Az USA-ban, ahol a legtöbb államban gyakorlatilag egyáltalán nem tartják kordában a fegyvervásárlást, minden száz lakosra 88 fegyver jut, ami messze a legmagasabb arány a világon. A második helyezett Jemenben 54, a legtöbb országban pedig nulla és tíz közötti ez a szám. Még megdöbbentőbb, ha úgy írom: az Egyesült Államokban – amely a Föld népességének mindössze öt százalékát teszi ki – található a kézifegyverek fele.

Ez az egyik oldal, a másikon pedig a bűncselekmények vannak. Amerikában százezer lakosonként három gyilkosságot követnek el lőfegyverrel évente, harmincszor többet, mint Franciaországban vagy Ausztráliában, és tizenkétszer annyit, mint a fejlett világ átlaga. Ha elvetjük azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Államokban sokkal több mentálisan zavart ember él, akkor csak egyetlen magyarázat adható a szomorú adatra: hogy bárki mindenféle ellenőrzés nélkül bemehet egy boltba és egy kisebb arzenállal sétálhat ki. Ezt erősíti az ausztrál példa is. A kontinensnyi országban számos tömeggyilkosság után döntöttek úgy 1996-ban, hogy jelentősen szigorítják a fegyverhez jutást. Az eredmény: a következő évtizedben 59 százalékkal kevesebb emberölést követtek el lőfegyverrel.

Csakhogy ezek az észérvek nem elég erősek a politikai tűzharcban. Egyrészt az USA-ban a polgárok fegyvertartási és fegyverviselési jogát az 1791-ben elfogadott második alkotmánykiegészítés garantálja, s Washingtonban az alaptörvényt, annak egyes pontjait talán ha évszázadonként cserélgetik, toldozgatják annyit, mint nálunk másfél év alatt. Emellett az ország egyik legnagyobb szervezete a 141 éve alapított, 4,3 millió taggal bíró NRA – vagyis a Nemzeti Puska Szövetség –, amely kitűnő kapcsolatokkal, hatalmas lobbierővel rendelkezik, s amely az idei elnökválasztás előtt is támogatta mind a demokraták, mind a republikánusok kampányát. Világos tehát, hogy noha egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a korlátozás hívei hét százalékpontos többségben vannak, előbb lesz fegyveres őr az amerikai óvodákban, mintsem a Capitoliumban a jogszabályok szigorításába fogjanak.

Olvasóink írták

  • 3. zeta62 2013. január 07. 22:08
    „Rájöttem! Te be vagy oltva az igazság ellen! :)”
  • 2. zeta62 2013. január 07. 21:04
    „Nem tetszettek a FEMA táborok? :)”
  • 1. dsj 2012. december 29. 09:07
    „Ki mondta, hogy nálunk jelenleg van alkotmány, alkotmányosság, társadalmi konszenzus? Bezzeg idiotizmus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útirány

Tovább olvasom