Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Történelemlecke

Olyan területre keveredett a kormány, ahol egy piacgazdaságban nincs keresnivalója.
Mostantól nemcsak kastélyok, múzeumok, hanem egy meditációs központ is színesíti a Fertő tó és Sopron környékének államilag dotált turisztikai palettáját. Április elején ugyanis a magyar államé lett a sopronbánfalvi karmelita kolostor, amely évi több tízmillió forint veszteséget termelt.

Az épület sorsával a Kisalföld is sokat foglalkozott. Mondhatni, megmentőként érkezett évekkel ezelőtt a mecenatúrájáról, művészetpártolásáról ismert magyar milliárdos, aki megvásárolta és a Norvég Alap támogatásával több mint egymilliárd forintból felújíttatta az épületet. A vállalkozó régi álmát váltotta valóra azzal, hogy egy puritán berendezésű, exkluzív elvonulási központot alakított ki a kolostorban, ahová meditációs céllal várta a megfáradt, tehetős üzletembereket. A menedzserek azonban nem kértek a drágán mért puritánságból, így a szálloda jelentős veszteséget termelt.

Ha úgy nézem, az állam jót tett, amikor nem hagyta sorsára a műemléki épületet és megszabadította a művészetpártoló milliárdost is a veszteséges üzlettől. Ha viszont másként nézem, nagyon is helytelen a dolog, mert az egyáltalán nem milliárdos adófizetők nyakába varrtak egy veszteséges vállalkozást. Ráadásul a vételárat fordíthatták volna a leromlott állapotú, „segítségért kiáltó” műemlékek megmentésére. Ilyenből Sopronban is akad bőven.
Ismét olyan területre keveredett a kormány, ahol egy piacgazdaságban nincs keresnivalója. Aki azt hiszi, hogy az állam jobb gazdája lehet bármely üzleti vállalkozásnak, mint egy magánbefektető, az vagy hiányzott a történelemórákról, vagy átaludta a szocializmus ötven évét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Józan ész

A gyengénlátók, a vakok, az idősek nem látják a kijelzőket... Tovább olvasom