Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Torkos magyar

A gasztronómia nem arról szól, hogy inni tanítsuk
az embereket.

Túl vagyunk az idei Torkos Csütörtökön, és azt hiszem, túl vagyunk az akció egy korszakán is. Idén jóval kevesebb étterem csatlakozott, mint korábban. Míg például 2010-ben Győr-Moson-Sopron megyében 74 étterem várta a vendégeket fél áron kínált étellel-itallal, addig idén 31. Győrben öt éve 19, idén mindössze 9 ilyen vendéglátóhely akadt.

A csökkenésnek természetesen oka van. Igazi magyaros oka. A torkos elnevezést ugyanis sokan igyekeztek szó szerint érteni és betartani: mértéktelenséget evésben-ivásban. Ahogy előzetesünkben a minap megírtuk, az egyik vendéglátós elmondta, sokan nem is a gasztronómiára kíváncsiak, hanem fél áron akarnak inni egy jót. Azaz az olcsó ital az igazi vonzerő számukra. És ha már ott vannak, esznek is egyet. A fél áron adott ital miatt egyetlen napon is lehet jelentős veszteséget összeszedni. Éppen ezért több helyen nem csatlakoztak az országos akcióhoz, csupán törzsvendégeik körében kedveskedtek félárú étellel. „A gasztronómia nem arról szól, hogy inni tanítsuk az embereket" – összegezte a szakember. Méltányolható szavak.

Pedig a szándék alapvetően jó, ebben mindenki egyetért. Célszerű lenne tehát változtatni a szabályokon. Mondjuk az étel legyen 50 százalékos árú, a hozzá illő egy pohár itallal együtt. Merthogy egy pohár bor is hozzátartozik az ételhez és a gasztronómiához. Akinek pedig egy egész palack a mértéke, az áldozzon rá! Mellesleg egy jó (és olcsó) étel után az elégedett asztaltársaság nyilván szívesen költ még egy-két palack borra, ez ne legyen a gasztronómiai élvezet akadálya. Ezzel a megoldással szerintem mindenki elégedett lenne.

Persze ki tudja? A magyar „élelmes". Például úgy, hogy Torkos Csütörtökre szervezi az osztálytalálkozót. A skót magyar. Egyem a szívét!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ember

Hatvan százalék kevés, beindulhat a „mindenki hozzon magával még egy embert" szlogen. Tovább olvasom