Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Tömegközeledés

Nincs elírva cím, kedves olvasó és hozzászóló. A tömeg közeledéséről lesz szó.
Nincs elírva cím, kedves olvasó és hozzászóló. A tömeg közeledéséről lesz szó. A szennyező anyagok tömegének közeledéséről, amelyekből egyre több jut a természetbe, a levegőbe. Csak duma, vagy tényleg közeledik az apokalipszis?

Az éghajlatváltozást előidéző káros anyagok kibocsátását 2020-ra 1990-hez képest 40 százalékkal, 2050-re pedig 1990-hez képest 80 százalékkal kell csökkenteni Magyarországon - ez szerepelt a klímatörvényben, amelyet - egyes vélemények szerint az energiaszektor nyomására - végül nem fogadtak el az év elején.

A napokban volt szerencsém részt venni a Magyar Urbanisztikai Társaság falutagozatának V. konferenciáján Alsómocsoládon. Az egyik előadás az éghajlatváltozásról szólt. Z. Antal László szerint a meteorológusok, klímakutatók nem merik kimondani az igazságot: valójában 2020-ra nem 40, hanem legalább 80 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást csak Magyarországon, de lehet, hogy már az is késő lesz. Lehet, hogy már most akkora a károsodás mértéke, hogy elértük a kritikus tömeget és a folyamatok visszafordíthatatlanok. Az előadó azt mondta, hogy ebben az ügyben még optimista és hisz abban, hogy még időben észbe kap a társadalom.

Lehet legyinteni az egész problémára és azt mondani, hogy csak a riogatás folyik, a természetet nem lehet ilyen könnyen legyűrni. Állítólag a Mexikó partjainál történt olajszennyezés okozta mély seb is gyógyul az óceánban...

Nem tudom, kinek higgyek, de megijedni semmiképpen sem szeretnék. Ahogy megijedt másfél hónapja Kolontárral, Devecserrel és Somlóvásárhellyel együtt az egész ország, amikor kiderült, hogy az iszaptározó gátjával kapcsolatos természetvédelmi aggályok jogosnak bizonyultak. A kritikus tömeget elértük, és beindult egy borzalmas láncreakció... A kolontári tragédia ismert, jobbat nem tehetünk: bízunk a természet öngyógyításában.

Túl vagyunk-e az klíma kritikus tömegén, vagy lehet-e gyermekeinknek olyan nyaruk, karácsonyuk, mint a miénk volt? Bízom benne, hogy még nem. De ez nem lesz így sokáig. A kritikus tömeghez napról-napra közelebb kerülünk, amíg a társadalom minden szegmense nem érti meg a problémát és nem változtat a hozzáállásán. Az energiacégek érdekeiért lobbizó országgyűlési képviselőtől a kertje végén pillepalackokat égető taplóig.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2010. november 20. 19:43
    „Pesszimista vagy mint a cikk írója, szerintem mind a kettőtöknek jót tenne egy feles mielőtt a bilentyűzet mögé ültök.”
  • 1. gabmaster 2010. november 19. 20:20
    „A mohó,gyarló,önző, emberi faj elpusztítja mindazt ami év milliók alatt kialakult a Földön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyen

Amikor rám emelte vizenyős, sárga tekintetét, s meg akart szólítani, undort éreztem. Tovább olvasom