Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Több egy meccsnél

Magyar lelkülettel egy románok elleni mérkőzés egy kicsit mégis több, mint kilencvenpercnyi futball. Ennyivel tartozunk önmagunknak és a magyarságnak.

Mindenki készül, mindenki nyugtat mindenkit – és úgy tűnik, mindenki ideges.

Ma este rendezik Bukarestben a román–magyar labdarúgó-világbajnoki selejtezőt, ami a két ország történelme okán mindig pikáns – hogy erősebb jelzőt ne használjunk – összecsapás. A bukaresti Nemzeti Stadionban telt ház lesz, ötvenezer hazai drukkerrel mintegy háromezer magyar szurkoló igyekszik majd felvenni a (hang)versenyt. Nem úgy, mint idén tavasszal Budapesten, ahol az ürességtől kongó stadionban, zárt kapuk mögött meccseltek a felek – a nemzetközi szövetség az Izrael elleni barátságos találkozón történt zsidózásért büntette meg az MLSZ-t.
A románok kommünikéje szerint ma összesen 3400 rendőr fog vigyázni a szurkolókra: a szomszédos országban 2300 rendőr segíti majd a szurkolók Bukarestbe jutását, a fővárosban pedig másik 1100 kollégájuk dolgozik a repülőtér, az Északi pályaudvar és a stadion környékén, illetve a főbb közlekedési útvonalakon.

Csak remélni lehet, hogy minden Bukarestbe igyekvő magyar épségben megérkezik majd a stadionba. Mint ahogy azt is, hogy a lelátókon sem történik majd semmi rendkívüli.

A sok rendőr jelenléte még nem egyenesen arányos a biztonságérzettel. Elég csak a 2008. november 1-jén a Dunaszerdahelyi AC–Slovan Bratislava mérkőzésen történtekre gondolni, amikor a hazai – kvázi magyar – szurkolókra indokolatlanul rátámadtak a rendőri egységek. A brutális fellépésről talán azóta sem kerültek elő az állítólagos videofelvételek, amelyek a szlovák rendőrség igazát bizonyítanák.
Bízzunk abban, hogy ezúttal mindkét szurkolótábor és a rendfenntartók is a helyzet magaslatán állnak majd és atrocitás nem árnyékolja be a meccset.

A napokban az MLSZ egy közleményt adott ki, amelyben többek között ez áll: „Az utóbbi évek talán legfontosabb mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott péntek este Bukarestben, ahol a magyar csapat mindent el fog követni azért, hogy sikerrel járjon a román Nemzeti Stadionban. A Románia–Magyarország selejtező mérkőzés elsősorban egy sportesemény, semmiképp sem háború!"

Ezzel valószínű, valamennyi fél tisztában van, de magyar lelkülettel egy románok elleni mérkőzés kicsit mégis több, mint kilencvenpercnyi futball. Ennyivel tartozunk önmagunknak és a magyarságnak.

Mindenesetre „csapataink harcban állnak".

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. szeptember 07. 15:35
    „"Csapataink?"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olyan egyszerű!

A harkai élőláncban jó volt kitárt karokkal várni, míg az összekapaszkodók sora kilincstől kilincsig… Tovább olvasom