Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Tisztelt Illetékesek!

Attól tartva, hogy nevemet ezekben a napokban olyan szövegkörnyezetben használják (emlegetik) majd elég sokan, amelyet a legkevésbé sem szeretnék, kérem, hallgassák meg az én álláspontomat is ebben az ügyben.
Kálváriám a családommal, a rokonsággal 2002 áprilisában kezdődött.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai akkor már harmadszor kopogtattak nálunk azzal, hogy költöznünk kell. Az isteni szerencse akkor először (majd még lesz másodszor is) állt mellénk, ezért úsztuk meg a kitelepítést. A többiek bezzeg utaztak a Fertőszéplak határában lévő védett legelőkre – több levelet tőlük nem kaptunk, így okkal feltételezhetem, hogy a madarak eleségéül szolgáltak. Akkor szó sem volt arról, hogy mi esetleg védettek lennénk – vittek mindenkit, aki otthon volt és passz.

Keserédes mosollyal konstatáltam éppen ezért, hogy tíz évvel később bezzeg azok (mármint védettek) lettünk. Mit mondhatnék? Nem kellett nagy ész megállapítani – már bocsássanak meg –, hogy a 2010-es nagy árvízben majd mindannyian odavesztünk, akik megúsztuk a kitelepítést (az volt a második isteni szerencse, hogy én magam az esőzést is túléltem); s már előre szólok, hogy az újabb népszámláláskor sem tudom garantálni, hogy a helyemen leszek.

Apropó: a helyem. Hát ezt valóban öröm volt olvasni a hatósági indoklásban: a péri repülőtér eddigi működése, illetve a mi jelenlétünk „egyfajta pozitív szimbiózist jelent". Amikor „a birkával történő legeltetéshez" értem, ami számunkra állítólag a legjobb végeredményt garantálná a fűmagasság tekintetében, azt gondoltam: valaki(k)nek nagyon fontos lehet a beruházás, ha még ezt is le tudják nyomni a torkukon. Leírni sem lehetett semmi, én most harmadszor futok neki, mert a röhögésnél mindig elgépeltem a „történőt".

De a lényeg: nagyon köszönöm a hatóság illetékeseinek, hogy ennyire komolyan vették a feladatot, s a környezetvédőknek is üzenem: megtisztelő, hogy a pajzsukra emeltek. De hadd jegyezzem meg csendben: mindezt nem kértem, s úgy érzem, hogy az isteni szerencsé(i)mnek is lassan annyi. Talán azért maradtam én egyedül életben ezen a kietlen, ürgelyukakkal teli repülőtéren, hogy mások (önös) érdekeit szolgáljam? Nyugalmas, birka- és ragadozómadár-mentes életemről lemondhatok, de nem azért, mert nem tudok a repülőzajtól aludni, hanem mert folyton a nyakamra járnak a szakértők. Mi lesz itt? Jönnek majd tüntetni is? Kérem tisztelettel, felejtsenek el.

Maradok cserébe hű rágcsálójuk: Spermophilus citellus, a közönséges ürge.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden napra egy

Egy, a gazdagokra szakosodott külföldi kutatóintézet felmérése szerint a világon 187 380 embernek… Tovább olvasom