Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tétre, helyre

Azt se higgyük, hogy Kósa Lajosnak van igaza.

Tegnapi lapzártánkig még csak két párt – a PM és a DK – vonta le azt a visszafogottnak nem nevezhető következtetést a veszprémi szavazás eredményéből, hogy a Fidesz elvesztette erkölcsi alapját az ország vezetésére, így előrehozott választást kell tartani – számuk azonban még nőhet. A követelésnek persze nincs ésszerű magyarázata, mint ahogy az időközi választások eredményével mindig csínján kell bánni. Az, hogy vasárnap az ország töredéknyi szeletén a választók megbüntették a kormányzó pártszövetséget, még nem jelenti, hogy az ellenzék egy országos választáson képes volna győzni.

De néhány dolgot azért jelent. Legfőképpen, hogy a Fidesz közvélemény-kutatók által mért látványos népszerűségvesztése nagyon is valós. Sőt: mára olyan mértéket öltött, hogy egy olyan körzetben lett vereség a vége, ahol a párt 2014 tavaszán 47–28-ra verte a baloldalt, októberben pedig a fideszes polgármester 54–32-es kiütést mért legnagyobb ellenfelére. Tanulság az is, hogy a sok induló ellenére a kabinettel elégedetlen választók jó része képes volt beállni az esélyes ellenzéki jelölt mögé. A baloldalnak azonban van oka a szerénységre: Kész Zoltán függetlenként nyert, nem kis részben éppen ennek köszönhetően. Nem tudjuk, ha az őt támogató összefogás logói az MSZP-étől a liberálisokéig akkurátus rendben ott sorakoznak a szavazólapon a neve mellett, vajon hány szavazó ikszel másként vagy sehogy.

Persze azt se higgyük, hogy Kósa Lajosnak volna igaza, aki szerint a mandátumot azért vesztették el, mert szavazóik tét híján nem voksoltak. 2010 tavasza óta egyetlen időközi választáson sem volt a vasárnapinál magasabb részvétel. A választók inkább nagyon is tudták, mi a tét: a kétharmad sorsa. Úgy látszik, a többség – Veszprémben és környékén legalábbis – most nem akar ekkora hatalmat látni a kormány kezében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa

Nem csak politikai, vallási okokból válhatnak családok földönfutókká, nem csak háború tehet valakit… Tovább olvasom