Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Testvér lészen?

Ezek az otthonukat elhagyott szerencsétlenek a mi spájzunkban vannak, a mi plázáinkban bolyonganak.
Egy buddhista bölcsesség szerint ha nem hallasz meg semmi olyat, amit nem kéne, nem látsz semmi olyat, amit nem kéne, és nem beszélsz akkor, amikor nem kéne, na akkor elkerül a baj. Majomból három kell ennek a képnek az életre keltéséhez. Na már most az egyértelműen látszik, hogy hiába próbálta három majomnak álcázni magát a bölcs
Európa, a baj nem kerülte el.

Hétvégén, három nap alatt ötezer illegális bevándorlót menekítettek ki a Földközi-tengerből, évente kétszázezren próbálnak partot érni. Ezek most nem olyan távoli képek a híradóból, mint a japán atomreaktor-robbanás, a nepáli földrengés vagy az indonéz cunami. Ezt most nem lehet elintézni adományokkal, kinőtt gyerekruhákkal és lyukas pokrócokkal. Ezek az otthonukat elhagyott szerencsétlenek a mi spájzunkban vannak, a mi plázáinkban bolyonganak, a mi utcaképünket színesítik, a mi jóléttel megpakolt Európánk éléskamrájából akarnak maguknak. A buddhista bölcseletnél tovább kell látnia a keresztény Európának, mert a baj nem kerülte el. A közhangulat menekültellenes, garantáltan bukik az a politikus, aki felül a humánumnak és a szirupos összeurópaiság eszméjének.

Úgy vagyunk ezzel az égető problémával, mint Beethoven a lelkében fellángoló Örömódával, ami kontinensünk himnusza. A „Testvér lészen minden ember" eszmeiségét végighömpölygette az egész zenei tételen, miközben azt tartják róla, hogy a saját takarítónőjét sem tudta elviselni, annyira irtózott az emberektől. Éppen úgy, ahogy a civilizáció bölcsőjeként tetszelgő Európa teszi a menekültekkel. Eszmékben és majomkodásban eszméletlenül jók vagyunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lyuk a sajtban

És lőn: szabályozható a semmi a valami közepén. Tovább olvasom