Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Tej és trágya

Húsról és gyümölcsről is keringenek hasonlóan különös történetek.


Tejet és trágyát borítottak a gazdák nemrégiben egy kereskedelmi lánc bázisa elé, így tüntetve az olcsó importtej, és saját tönkretételük ellen. Az akciót most újabbak követik. Azt mondják, marhának nézik őket, de a tejet mégsem tőlük veszik. A termelők dühe azokat találja meg, akik nem tesznek semmit azért, hogy kínálatukban nőjön a belföldön előállított tejtermékek aránya. (Gyanítom, sok helyre kell még tejet és trágyát borogatni.) A tüntetések okaként az import ócskaságától a tisztességtelen multikon át a meg nem fizetett áfáig sok minden szóba kerül, de a sor korántsem teljes, ahogyan a probléma sem egyedi, hiszen, húsról és gyümölcsről is keringenek hasonlóan különös történetek.

Mindezzel együtt a félelmek jogosnak tűnnek, de az sem a megoldás irányába hat, hogy a tej felvásárlási ára nálunk az egyik legalacsonyabb
Európában, viszont az áfája felsőházi. Jövőre ráadásul várhatóan megszűnik az unióban a szabályozó kvóta, így mindenki annyi tejet termel majd, amennyit akar, s talán ez (is) az oka a hazai heveny dömpingáras piacfoglalásnak, ami szakértők szerint akár tízezer agráralkalmazott állásába kerülhet.

A helyzet tehát komoly, ezért közel sem elég, ha megkérik a fogyasztót: választásával a hazait támogassa. Mert a vásárlót legalább annyira a pénztárcája vezérli nehezen megkeresett forintjai elköltésekor, mint az érzelmei. Ráadásul mi van akkor, ha azt érzi, a bolti magyar tej 350-ért ugyanolyan ihatatlan, mint az import 190-ért, s nem érdekli, hogy a nagy hasznot nem a gazda teszi zsebre, s hogy a hazai tej minősége, ahogy mondani szokás, nem a tehén tőgyénél romlik el.

Igaz, hogy nem elegáns a trágyaborogatás, de ugyan mit tehet az, aki gyenge és kiszolgáltatott, s azt érzi, a trágyakupac ez ügyben is sokkal nagyobb annál, mint ami egy teherautóról leborítható?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balok

˝Pártot épít, nem szivárványkoalíciót˝ – mondta volna. Tovább olvasom