Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Technikás pálya

Megbecsülni sem tudom, mennyi hasznot hajtana.
A héten ismét volt egy nagy baleset az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszán. Így ismét bedugult az egész város, mert ott kerestek menekülőutat a pályáról letérni kénytelen autók, köztük kamionok tucatjai, százai. Többször írtuk már, valami megoldás kellene az ilyen helyzetek enyhítésére, például rendőri irányítás a kritikus kereszteződésekben, vagy elterelés a kevésbé forgalmas kerülő utakra. Nem ezt akarom most ismételgetni, bár változást ez ügyben sem látok. A torlódás közvetlen okáról ejtek inkább pár szót. Ez pedig a helyszínelés. Merthogy annak idejére kell lezárni az utakat balesetek után, meg persze ezt követően a sérült járművek elszállítása és a helyszín rendbetétele miatt. Ennek lerövidítése tehát fontos lenne.

Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom a baleseti helyszíneken, hogy a szakemberek fotóznak, távolságokat mérnek, centiznek, meg tologatják a kerekes mércéjüket. Nincs kétségem, ők legjobb tudásuk szerint teszik azt, amit tenniük kell. Viszont én hiányolom az igazi XXI. századi megoldást. Mert el tudom képzelni, hogy van olyan digitális technika, amely lényegesen felgyorsítaná az ilyen helyszínelést. Mondjuk gyorsan elkészített digitális kamerafelvételek alapján egy arra alkalmas szoftver segítségével pontosan modellezhető, megrajzolható lenne az, amit ma hosszadalmas mérések útján állítanak elő – a baleset körülményeinek, okainak feltárása végett. Biztos vagyok benne, van a világon ilyen rendszer. Ha nincs, azonnal meg kellene rendelni egy fejlesztő cégtől. Megbecsülni sem tudom, mennyi hasznot hajtana, ha csak egy-egy órával rövidítené meg a dugókat. 

Mindez a minap egy focimeccs közben jutott eszembe. Egy izgalmasabb jelenetet ismételtek, lassítottak, aztán az egyik nézőpontot beforgatták, és máris egy másik nézetből lehetett érzékelni az eseményeket. Gondolom, az ilyen rendszer lényege ugyanaz, amiről előbb írtam. Persze azt az ismétlést valamelyik Bajnokok Ligája-meccs közvetítésekor láttam. Attól meg mi, magyarok nagyon messze vagyunk. De remélem, előbb lesz rendőreinknek ilyen programjuk, mint BL-induló focicsapatunk. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másol a világ

Tulajdonrészt vett a Virtuózok produkcióból Placido Domingo is... Tovább olvasom