Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Technikai jelleg

A gondolatmenet szép példája annak, hogy határozott kommunikációval a kudarc is tűnhet sikernek.
„Az Alkotmánybíróság határozatában nem tartalmi, hanem fontos, technikai jellegű kérdéseket vetett fel" – ezt találta mondani Hölvényi György államtitkár, miután a taláros testület előtt tegnap elbukott az egyházi törvény. A politikus szerint a határozat a lelkiismereti és vallásszabadság érdekében végzett kormányzati munka eredményességét jelzi. A gondolatmenet szép példája annak, hogy határozott kommunikációval a kudarc is tűnhet sikernek.
Kétségtelen, hogy az AB nem vitatta az Országgyűlés jogát a szigorításra.
Ennél azonban talán fontosabb az a megállapítása, miszerint sérti az alaptörvényt, hogy az egyházak parlamenti elismerése politikai alapon meghozott döntésekhez vezethet. Ráadásul a 2011-es törvényben nincs sem az eljárás határidejére vonatkozó, sem fellebbezési lehetőséget megteremtő passzus, de elutasítás esetén még csak indokolási kötelezettség sem. A bírák döntése tehát úgyszólván magától értetődő volt.

Sejtem persze, az olvasók döntő része nem ejtett könnyeket, hogy a több mint kétszáz egyház nevét tartalmazó listáról a palament 32 kivételével az összeset lehúzta, hiszen többségüket szektának tartja. Csakhogy a tisztességes eljáráshoz mindenkinek joga van, szektáknak és történelmi felekezeteknek egyaránt. Ráadásul az AB-döntés felvet egy általánosabb problémát, ami azóta él, hogy az Országgyűlés olyan gyárrá változott, ahol a törvények zöme villámgyorsan végigér a futószalagon, amelyre – a hosszas, alapos egyeztetéseket megspórolandó – valamely képviselő teszi fel a tervezetet. Az egyházi törvényre például első ízben négy hét, majd visszavonása után másodszor néhány nap alatt adta áldását a T. Ház.

A nem szűnő rohamtempó törvényszerűen vezet hibákhoz, amire lehet azzal válaszolni, hogy ahol fát vágnak, ott hull a forgács, csakhogy a szilánkok sokaknak fájnak. Egyszer a kisegyházaknak, másszor másoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzött védelem

A szándék, a tisztesség nincs igazolványba vésve – nem ellenőrizhető.
Tovább olvasom