Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Tavaszi bizsergés

Az oroszokat kiűztük a spájzból, most erénycsőszök ólálkodnak az előszobában.Nemcsak az útszélek mellett elfolyt hókupacok üzenték, hogy visszavonhatatlanul véget ért a későn jött rövid tél, de a közélet hétvégébe forduló történései is az ébredező hormonokról szóltak. Egyszóval: a szex volt a vezérelv, ami mentén ismét sokat tanulhattunk megmondó emberektől, akik arról oktattak, hogy kivel és mikor illendő huncutkodni.

A pénteken megalakult Magyar Családtudományi Társaság a közerkölcsöt hivatott gatyába rázni, mert szó se róla, igencsak elszabadultak a vadhajtásai, az óvó néniknek a szeme sem rebben, ha a gyerekek arra a kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, azt mondják: pornósztár.
Vitán felül áll, hogy botrányosan primitív, hazug, káros és kultúraellenes mocsok zúdul felénk egyes médiumokból, de az önszabályozás mint lehetőség minden fogyasztó számára adott: nem kapcsolok oda, nem veszem meg, nem kattintok rá. Ám azt felróni, hogy „az egyetlen nemi társra való törekvés fel sem merül a palettájukon, és teszik mindezt büntetlenül a huszonegyedik század Európájában és így hazánkban is" – olyan ultraortodox konzervativizmus, melyre csak a legfanatikusabb hívők helyeselnek.

Nem kis feladat a nemzet nemi erkölcsének megfogalmazása, mert tudjuk: ahány ház, annyi szokás – ezen a téren is. Nem véletlenül létezik a hálószobatitok fogalma, mert a szex magánügy, nem illendő kulcslyukon át leskelődni és bekiabálni. Az oroszokat kiűztük a spájzból, most erénycsőszök ólálkodnak az előszobában, akik azt akarják belénk sulykolni etikai, szociológiai, pszichológiai és egészségügyi érvek felsorakoztatásával, hogy káros a házasság előtti szex és az élettársi kapcsolat sem helyénvaló, nem beszélve a nem heteroszexuális vonzalomról.

A társaság ajánlásában az egyetlen erkölcsileg kifogástalan módja a szerelem megélésének a házasság. És mivel nem ajánlott a frigy előtti testi közeledés és házasságban minimum elvárás a hűség, matematikailag sem bonyolult kiszámolni: egy aránylik az egyhez. Utópisztikusan bájos, de a többség számára életképtelen ötlet. Remélem, megmarad önszerveződőnek a társaság, akik véleményükkel a demokrácia és szólásszabadság alapjain saját árnyalatukkal teszik színesebbé a társadalmi összképet.

A szex a kommunizmus áldozatainak az emléknapján a Terror Háza ünnepségén is előkerült, ahol egy '56-os elítélt magát a kommunizmust hasonlította hozzá egy megilletődött pillanatban: „A kommunizmus olyan téma, mint a szex. Mindig van róla valami mondanivaló."

Érdekes megközelítés, de a frappáns átkötés freudi mélységeibe ne szálljunk alá. Ne gondoljunk többet bele a hétvége bizsergető ötleteibe és gondolataiba, mint amiről a természet üzen: „...nézd / a vízen, messze partok / homályos tövén / tükrösen fénylik / tavaszi kedvünk! mert / mi vagyunk most a fű, a fa, a part, az öröm is / és szépszavú áldása / a tájnak!"

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2012. március 03. 18:47
    „A tehetség! Csak az a fránya tehetség ne lenne akkora hiánycikk!”
  • 1. öröksoproni 2012. február 29. 08:08
    „Utópisztikusnak lehet nevezni a kezdeményezést, de a kivitelezése nem lehetetlen, erre akad a környezetemben példa bőven. Igaz, hívő keresztény vagyok, talán azért. Elindult évek óta egy nemzetközi mozgalom is, a cikk írója is meglepődne, milyen óriási számban csatlakoztak a fiatalok: a házasságig nm élnek szexuális életet. És nem járnak emiatt pszichológushoz. Ugyanakkor kötelezővé tenni és elítélni azokat, akik ezt nem így gondolják, farizeusi magatartás és remélem, ha Isten meghagyta az ember számára a szabad akaratot, embertársaink is meghagyják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak kreatívan!

Nagy mutatvány mindig megtalálni az új mézesmadzagot, melynek nyalogatásakor nem tűnik fel, hogyan… Tovább olvasom