Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Társszerző

Gyurcsány Ferenc társszerzője egy, az Egyesült Államokban megjelent, a tőzsdék szabályozásáról szóló könyvnek, amit részben a Nobel-díjas Lawrence R. Klein írt, adta hírül anyák napján a Demokratikus Koalíció. Nincs benne, mégis mindenki érti az üzenetet, hogy aki 2012-ben ilyen neves közgazdász oldalán elemzi a 2008-as pénzügyi válság okait (Jesszusom, milyen jó lett volna, ha 2004–2007 táján kapiskál belőle valamit), az a nyolcvanas években sem másolhatta szakdolgozatát a Balaton-felvidék szőlészetéről-borászatáról. Meg kell a szívnek szakadni, nyolc általános felett azonban ilyennel nem lehet megtéveszteni senkit ebben az országban, mint ahogy a döntő többség – két hónap után ugyan, de – Schmitt doktorijánál is megértette a lényeget.

Ettől függetlenül egyértelmű, hogy a volt miniszterelnök ügye nem a felé a végkifejlet felé tart, ahová a volt államfőé másfél hónapja elért. Az okok számosak, elsőként mindjárt említhető, hogy a botrány jelenleg épp abban a fázisban van, amelyikben az ex köztársasági elnöké a hvg.hu januári tényfeltáró cikke után volt: a gyanú alapos, ítélet azonban nincs. A nagy különbség, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nem is lesz, mert ahogy holttest nélkül nincs gyilkosság, úgy mű nélkül sincs plágium, tehát a cím- és egyéb azonosságok ellenére elképzelhető, hogy egyértelműen soha- sem derül ki, Gyurcsány másolt-e.

Eltérés van abban is, hogy a közvélemény miként ítéli meg a két politikust, ami meghatározza a felháborodás magnitúdóját. Schmittet ugyan támadták simulékonyságáért, túlzott lojalitásáért, minden kétségen felül álló becsületességét azonban – már csak olimpiai bajnok múltja miatt is – senki nem vonta kétségbe egészen a másolási skandalumig. Gyurcsány ezzel szemben az őszödi beszéd óta már nem nagyon eshet mélyebbre: az a néhány százalék, aki kitart mellette, talán akkor is így tenne, ha köztörvényes bűncselekményt követne el, a többiek pedig bármit elhisznek róla.

Mindezek miatt a Fidesz összes kommunikációs erőfeszítése hiábavalónak tűnik; ezt mutatja, hogy a kormánypárt ezen a héten már egyetlen sajtóközleményt sem tudott összekaparni. Pedig Gyurcsánynak is lenne honnan lemondania: ugyan közjogi méltóságot nem visel és a nemzet egységét sem akarja megtestesíteni, de honatya és elnöke egy törpepártnak, amely vele esetleg átszenvedi magát a parlamenti küszöbön két év múlva, nélküle viszont bizonnyal elporladna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ott igen, itt nem?

Tovább olvasom