Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Tanulj, tinó

Még a legnehezebb fejű állatnak, a tinónak is van lehetősége, hogy ökör legyen belőle, vagyis elérje a fejlődési lehetőségeinek a csúcsát.
Az ökörré válás folyamatában tehát fontosak a zsenge évek. Amikor még nem tudunk a saját lábunkra állni. Ám ilyenkor vagyunk a legfogékonyabbak, a legkreatívabbak, a legaktívabbak. Fiatal korunkban tanulhatunk hát ezerrel, amennyiben lehetőséget adnak erre, mondjuk egy tudás- és nem pénzalapú felsőoktatásban. Mostanában mintha zárulnának a tudás szentélyébe vezető, eddig elég szélesre tárt kapuk. Mintha kissé mást mondana a Fidesz, mint amikor a tandíj elleni népszavazásra hívta az országot. Jó, ne károgjunk, ez minden bizonnyal csak a valót elfedő látszat. Várjuk meg a végét, mert forrófejűen dobálnak ugyan tesztjelleggel bele a tűzbe onnan fényes szikraként kivágódó petárdákat, a végrehajtási utasításokban szelídülhetnek a dolgok.

Mondjuk, ehhez nagyban hozzájárulhatnak az olyan szegedi akciók is, mint a tegnapi, amikor is negyven-ötven egyetemista és néhány egyetemi oktató „elfoglalta" a kormányhivatal épületét. Lábukat körbeláncolva ültek le az aulában. Emígy kifejezve, nem igazán értik, mit akar a felsőoktatással a kormány. Mert valamit akar, az kétségtelen.

Amennyiben valóban a pénz fogja eldönteni, ki tanulhat tovább, vagyis ki lesz képes megfizetni a tandíjat, bárhogyan is nevezik, akkor könnyen beláthatóan alakulnak ki majd a kasztrendszerek. Akinek pénzes állása van, az a gyerekeit befizeti majd a pénzes állás iskolába, akinek félpénzes állása van, az a félpénzes iskolába, akinek pedig a hónap közepén fogy el a fizetése, az azt mondogatja a gyerekének, tanuljon meg néhány nyelvet a középiskolában, aztán keressen olyan országot, ahol a tudást és a tehetséget legalább annyira becsülik, mint a pénzt.

Magyarország jelenlegi vezetőinek többsége abban az időszakban járhatott egyetemre, amikor a tandíjat még messziről sem ismerték. Okosak, rátermettek voltak és az eszükkel boldogulhattak. Az idő telt és nap mint nap újabb tudás birtokosai lehettek. Ha az akkor meglévő eszükre hallgatnak, megengedik másoknak is, hogy ökör legyen! Mielőtt ezt a mondatot bárki félreérti, természetesen képletesen, a magyar népi szólás szemiotikai értelmében gondolva ezt!

Olvasóink írták

  • 2. cseppek 2012. december 13. 08:28
    „15-20 éve nagy erőfeszítéssel a legokosabbak juthattak be egyetemre. Az elmúlt 10 évben már minden hül.egyerek ott lébecolhatott. Mostantól pedig csak a leggazdagabbaké lesz a diploma?”
  • 1. dsj 2012. december 12. 17:02
    „Most azonban így szól a magyar népi mondás a kormány dakota nyelvén: "Ne tanulj te ökör, jó vagy te tinónak, máris!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utópia

Tovább olvasom