Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Támogatom

Tiltottak bennünket, de átvészeltük.
A napokban a tévé kapcsolgatása során beleszaladtam egy magyar dokumentumfilmbe, valamikor a hetvenes évek végén készülhetett. A zárókép legalábbis a Piramis együttesről készült felvétel volt, ők akkor értek a csúcsra. A filmben ugyanis a magyar beatzene helyzetét boncolgatták a megszólalók, köztük ismert zenészek. Bródy János szavai nálam telibe találtak, egészen mélyen elgondolkodtattak. Ő a kádári-aczéli három T-s kultúrpolitikára utalva mondta el véleményét a szakmáról. A fiataloknak mondom, a három T által kijelölt kategóriákba soroltak minden előadót, társulatot, együttest akkoriban. A támogatott, a tűrt vagy a tiltott valamelyikébe. Persze nem hivatalosan, nyilvánosan, hanem csak úgy. Azért mindenki tisztában volt a maga T-jével. Nem kell mondanom, nem volt mindegy, hogy melyiket kapta az ember a hatalomtól. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a támogatott biztos jövőt jelentett, a tiltott pedig a kilátástalanságot, a véget. Ez azonban nem volt egészen így. Bródy az egész magyar beatzenész-társadalomról szólva nagyjából ezt mondta: A tiltottból a tűrt kategóriába jutottunk. Tiltottak bennünket, de átvészeltük. Lehet, ha támogattak volna bennünket, azt nem bírtuk volna ki.
Valóban átgondolásra méltó gondolat. Mert akit tiltanak, annak mindent meg kell fontolni, a hibázásra nincs lehetőség. Legfeljebb egyszer. Akit támogat a hatalom, az pedig nem tud hibázni. Mert a hatalom nem hibázhat. A tiltás inspirál, a támogatás elkényelmesít. Számos példa van erre ma is.

A Kádár-rendszer immár 27 éve kimúlt. Hogy a T-k is eltűntek, maradtak vagy visszatértek, arról lehet vitázni. Az elébb a Petőfi rádiót hallgattam. Miután az közszolgálati adó, az ott hallható zene nyilván támogatott. Nos, a számokat hallgatva kérem az olvasót, mondja meg, hol hallgathatom a tiltottakat?
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizsba beszökött a pénz

Lehet, hogy a most induló Bajnokok Ligája meghozza az áttörést a Paris Saint-Germainnek. Tovább olvasom