Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szül, nem dumál!

"Az anyáknak elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt, s akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, s fel sem merülhetne a családon belüli erőszak." E mondatot Varga István fideszes parlamenti képviselő jegyzi még hétfő éjszakáról, aminek következményeként jó néhány vezető párttársa elhatárolódott a kijelentéstől, majd szerdán több százan demonstráltak a Kossuth téren a nők védelmében.

Mindezt egy, a miénkhez hasonló népi kezdeményezés indította el, melyben az Élet–Érték Alapítvány százezer aláírás birtokában azt kérte a parlamenttől: legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak. Évente mintegy 70–80 áldozata van a családon belüli erőszaknak, ami az összes emberölésnek mintegy felét teszi ki: amiatt a veszély valós, ezt mindenki elismeri.

Sajnos biztos vagyok benne, hogy nem minden férfitársam ért egyet véleményemmel, de szögezzük le: nőt megütni az egyik legszégyenteljesebb dolgok egyike. Egyetlen vita sem fajulhat az önkontroll ilyetén hiányáig, az erőfölénnyel való visszaéléshez, az alapvető tisztelet kimúlásához. Mivel tízből két nő elszenvedője a családon belüli erőszaknak, valamit lépni kell visszaszorítása érdekében: ha ez a büntető törvénykönyvbe való beemelése, akkor hát legyen. A döntéshozók hozzáállása – tisztelet a kivételnek – azonban beszédes: a népi kezdeményezés elindítói fel sem szólalhattak a parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén, az országgyűlési vitát pedig hétfő éjjelre tették néhány bóbiskoló képviselő "altatójaként".
Varga István azon véleményével, hogy a nők az emancipáció helyett inkább szüljenek több gyereket, én sem tudok azonosulni. Abban is kételkedem, hogy ha öt gyermeket szül egy anya, akkor agresszív férje (élettársa) jobban meg fogja becsülni, s "fel sem merülhet a családon belüli erőszak". Bár a képviselő nem szorul a védelmemre, azt is megemlítette: a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi kategóriaként visszaélésekre is alkalmas lehet, hisz válóperek alkalmával sokan nyúlnának ehhez a fegyverhez, ahol a tényállást bizony nehéz bizonyítani. Őszintén szólva, ebben azért lehet némi igaza. Mindenesetre, ha választani kellene, akkor inkább a bonyolult válóperekre szavazok, mint a törvényileg védtelenül maradó megpofozott, megrugdosott nők segélykiáltására.

Olvasóink írták

 • 3. szekelyse50 2012. szeptember 16. 20:15
  „Kegyetlen és durva játszma ezzel foglalkozni.”
 • 2. klaci. 2012. szeptember 15. 17:41
  „Nemzetileg konzultálunk ezerrel, de ha az állampolgárok nagy összefogással az egyetlen lehetséges módon közvetlenül az országgyűlés elé visznek egy problémát, akkor ezen a vitán a nép képviselőinek icipici töredéke vesz csupán részt. Azért a történetnek ez a része is megérne egy misét. Az lenne a minimum, hogy egy ilyen kérdésnél ott ül a képviselő tágra nyílt szemekkel. Annyi eszük sincsen, hogy rájöjjenek, ha sok-sok ember nyom be egy témát, akkor figyelni fogják a folyamatot?
  Már várom, mi lesz a Duna kapcsán, ahol pénzt is kellene költeni rá. Ha a komoly sajtónyilvánosság még számít valamit, akkor összejöhet egy határidők nélküli általános támogatás.”
 • 1. öröksoproni 2012. szeptember 15. 08:59
  „A téma kimeríthetetlen, csak egy gondolatot fűzök hozzá: biztos vagyok abban, hogy kevesebb az a válóper, ahol a feleség alaptalanul vádolja a férjét erőszakkal, mint az, hogy a nők nem mernek segítségért folyamodni, mert az esetek nagy részében még őket hibáztatják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kekecek

Talán túlzás, hogy az örökségvédelem több mint 130 esztendő óta először most, a kétharmad regnálása… Tovább olvasom