Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szubjektív

Az emberi agy működése csodálatos. Akkor hagy cserben az időérzékelésünk, akkor válik szubjektívvé az egyébként mérhető fizikai mennyiség, amikor valóban szükségünk van rá.

Az agyunk okosabb, mint mi. Paradoxnak tűnik az állítás, de mindjárt megmagyarázom, miért gondolom mégis így.

Az idő múlása objektív, mérhető kategória. Sokszor mégis megcsal az idő-arány érzékünk. Huszonévesen, amikor elkezdtem dolgozni, egyszer megjegyeztem: úgy elröpült ez a fél év, hogy szinte észre sem vettem. A papa erre azt mondta: ez semmi, majd meglátod húsz év múlva, hogy el fog röppenni. A diákévek alatt egy félév borzasztó hosszú volt, azalatt annyi minden történt, hogy számba venni is lehetetlen lett volna. A „dolgozóban" egy szempillantás alatt elsuhant a hat hónap. S hogy mi történt alatta: egyik nap követte a másikat... Azóta persze az a bizonyos húsz év is eltelt és a papának igaza lett: most egy év illan el úgy, mint akkor a fél.

Az agy ugyanakkor csodákra képes. Halálos félelemérzet esetén például lelassítja az eseményeket. A valóságban is úgy éli át az illető a történteket, mintha lassítva, filmkockán peregnének az események. Valószínűleg azért, hogy „legyen idő" a helyes döntést meghozni. A középiskolai és egyetemi évekre is élesebben emlékszünk. Hányszor mondjuk azt: mintha csak most történt volna! Azért, mert ilyenkor találkozunk a legtöbb „első élménnyel", ilyenkor csodálkozunk rá a világra.

Rövidesen szabadságra indulok. Évek óta azt tapasztalom, hogy olyankor villámgyorsan elrepül az idő. Alig kapunk észbe, már le is telt a vakáció. Utólag viszont a valósnál hosszabbnak tűnik az élmény. Annyi mesélnivaló, annyi emlék tolul fel, hogy az jó esetben kitart a következő vakációig. Vagyis az agyunk megint „átlépi" a
realitás határát. Nem szokik hozzá a nyaralás ízéhez, így később, mint „első élményt" újra és újra előhozza a kellemes érzéseket. És milyen jól teszi!

Ha mi „utasíthatnánk" az agyunkat, ilyen „csalásra" biztosan nem mernénk gondolni. Ezért mondom, hogy az emberi agy működése csodálatos. Akkor hagy cserben az időérzékelésünk, akkor válik szubjektívvé az egyébként mérhető fizikai mennyiség, amikor valóban szükségünk van rá, erre az „apró csalásra": az idő furcsa, kettős, de kellemes érzékelésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ecce homo

Ő az iskolában tanulja, hogy ma a homoszexualitás halálos bűn, és kész. Tovább olvasom