Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Szóljon hozzá!

Egy biztos, a Várkerület a soproniaknak épül. Nem mi tervezzük, de bizonyos keretek között beleszólhatunk, hogy milyen legyen.
A soproni önkormányzat a Várkerület felújítását tervezi. Az elképzelések nagyjából formát öltöttek, az első tervek is elkészültek. A várkerületi üzlettulajdonosok már decemberben megismerhették és véleményezhették az elképzeléseket. Éltek is a lehetőséggel. Mi tagadás, körükben nem aratott osztatlan sikert a koncepció. A legnagyobb problémát a parkolók számának csökkenésében látják, azt mondják, ha korlátozzák a forgalmat, a történelmi belvároshoz hasonlóan kihalttá válik a Várkerület is. A cél pedig éppen ennek az ellenkezője.

A tervezők a vélemények figyelembevételével ismét nekiugrottak a feladatnak. Az új elosztás szerint a jelenlegihez képest már mindössze tizenhat százalékkal kevesebb a parkoló és a többi észrevételt is igyekeztek beépíteni. Persze hasznos ötletek, megszívlelendő jelzések még érkezhetnek a lakosság részéről. Ezért szerveztek nagyszabású lakossági fórumot a Liszt-központban.

A Várkerület megújítása, a XXI. század igényeihez való igazítása ugyanis mindannyiunk közös érdeke. A felújításra a város 1,4 milliárd forintot költhet el. Ez az utolsó pillanat ahhoz, hogy európai uniós pénzek felhasználásával egy szebb, korszerűbb belvárosunk legyen. A városvezetés célja is ez. Fodor Tamás polgármester úgy fogalmazott: „A mi elképzeléseink szerint a korzó visszakapja régi köztéri jellegét és közösségi funkcióját, ugyanakkor megfelel a gazdasági, a kereskedelmi, a kulturális, no és természetesen az esztétikai követelményeknek is. Több lesz például a park, a zöldterület. A kereskedőket arra ösztönözzük, hogy portékáikkal jöjjenek ki az utcára. Teraszok, padok teszik majd még színesebbé és kellemesebbé a korzót."

Az ördög persze a részletekben rejlik. A legnagyobb jó szándék mellett is lehet bakot lőni, de ennek esélye minimalizálható, ha minél többen megosztják véleményüket, aggályukat a tervezésnek még ebben a stádiumában az építészekkel. Egy biztos, a Várkerület a soproniaknak épül. Nem mi tervezzük, de bizonyos keretek között beleszólhatunk, hogy milyen legyen. Most kell figyelni, gondolkodni és jelezni, ha valakinek építő kritikája van. Utólag okosnak lenni, hibákat sorolni könnyű, de hiábavaló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év nő

A mai nap kiváló teszt arra, hogy kiszűrjük a környezetünkben lebzselő nőnaptagadó álmacsókat... Tovább olvasom