Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szobafogság

A szobafogság úgy veszik ki a szóhasznála- tunkból, mint a körmös a matekórákról.

Már a múlté. Pedig nem is olyan régen ha egy gyereknek otthon azt mondták, hogy egy hét szobafogság, amiért aláírást hamisított az ellenőrzőben, az bizony komoly büntetésnek számított. Az volt, mert nem mehetett focizni a haverokkal, nem léphetett le horgászni a kanálishoz egy röpke órára sem, nem bringázhatott. Elmaradt a gitáróra, tilos volt a mozi, és még az is, hogy sétálni vigye a kutyát.

Manapság, ha szülei azt mondanák egy átlag tinédzsernek, hogy egy hét szobafogság, felérne a legnagyobb jutalommal. Mert a szobában ott van az egész világ. Nem kell sétálni vinni a kutyát, nem kell gitárórára menni, buszozni a moziig... Otthon letöltheti a legújabb filmet, facebookozhat a haverokkal, az új generációs konzolos vagy számítógépes játékokban olyan különleges, virtuális helyeken és izgalmas helyzetekben háborúzhat együtt a többiekkel, amire a valós életben nem lenne lehetősége. Fején a mikrofonos fülhallgató, így kommunikál a spanjával, aki talán több száz vagy több ezer kilométerre él tőle, de a képernyőn egy időben és ugyanazon a terepen játszhatnak, láthatják egymás számítógépesült személyiségét, beszélgethetnek. És közben háttérzajként mehet még a tévé is, mert azért úgy kerek a világ.

Hogy valóban így kerek-e, nem tudom, de azt igen, hogy a szobafogság úgy veszik ki a szóhasználatunkból, mint a favonalzóval adott körmös a matekórákról. És gyorsan ki kell találnunk egy új fegyelmezési módot, ha lépést akarunk tartani az idővel és gyerekeinkkel.

De csak óvatosan. Egy tinit egy hét szobátlanságra ítélni, azért az nagyon durva lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tét

Egyszerre lesz érdektelen és fontos az EP-választás. Tovább olvasom