Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szó kimondva

Értelmezni tudnak a rezsicsökkentésnél cizelláltabb közléseket is.

Zsigerből gyűlölöm a felszínes általánosításokat, mert a zagyvaságok idővel megfellebbezhetetlen igazságként betüremkednek az életünkbe. Közülük mostanában leginkább az dühít, hogy a költészet halott. Meg hogy a fiatalok (így, a fiatalok, en bloc) nem olvasnak, mert nincs idejük rá, mert drága, s amúgy sem érdekli őket. Mert csak a neten lógnak, hülye zenéket hallgatnak részegen, s közben tele az ország funkcionális analfabétákkal. Pedig friss tapasztalás, meglehetős biztonsággal képesek leképezni a világ összetettségét, s jelentem, értelmezni tudnak a rezsicsökkentésnél cizelláltabb közléseket is.

Lányomtól kaptam jegyet az egyik győri Slam Poetry-estre. Azt akarta, hallgassuk együtt, mert ez afféle előadói költészet, mondta, friss irodalom, s kíváncsi volt, mit szólok hozzá. És telt ház volt, pedig nem ingyen adták, mint a falunapi koncerteket. Egyetemisták, gimnazisták vagy ötszázan álltak sorba jegyért, és fizettek érte 800 magyar forintot, ami rosszabb helyeken három sör ára, s ha így vesszük, ez nem kevés. Kiállt a színpadra négy slammer és mondták a magukét. És jött a vers. Nem volt szómágia, csak közlés, szabad gondolat, afféle rögzített helyzetjelentés a világról, rólunk, az életünkről.

Hallhatóan élvezték. És élveztem én is, talán mert a hangulat egy kicsit a rendszerváltoztatás előtti, akkor még füstös kocsmák mélyén egymásnak szövegelős időket juttatta eszembe. Olyanokat mondtak például, hogy forradalmaid receptjéből a szalicil kimaradt, ezért rád penészedtek egy pillanat alatt. Meg olyat, hogy most szülik az okozatok az okot. Rabok legyünk, vagy mi is az a másik? Az erő nem szül jogot.

Na, szóval jó volt. Mert az értelmes szónak mindegy, hogy írják vagy kimondják. Elég az, ha van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pomádé

Unortodox eljárással elkészítenék a legszebb öltözetet. Tovább olvasom