Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Szilveszteri szeretetgombóc

Nem a csokoládé, a karácsonyi sütimaradék szabadít fel boldogsághormonokat bennünk, hanem ha a szeretetünket ki tudjuk mutatni.

Ma írjuk utoljára a dátumokba évszámként: 2013. Éjfélkor fellélegezhetnek a babonások. Sóhajtozhatnak az újévi fogadalomtevők is: most aztán megpróbálják, megígérik, elhatározzák...
De mások leszünk attól, hogy új naptárt veszünk elő? Nem valószínű. Pedig egy próbát megérne, hátha ezúttal sikerül.

Ha csak mindenki egy lépést tenne a másik felé... Ha csak egyszer, mondjuk ma este, ki tudnánk mondani: szeretlek. Anya a gyermekének, gyermek az anyjának, kedves a kedvesnek, férj a feleségnek és viszont. Barát, osztálytárs, tanító, pap, kolléga, ápoló, beteg – mindegy, ki vagy, rászorulsz vagy dúskálsz a szeretetben, ez az a szó, ami csodákra képes. Az úgynevezett szeretet ünnepe elmúlt, de miért ne lehetne az év utolsó napján még egyszer megpróbálni; kimondani, megmutatni, hogy értjük ám az örök üzenetet: szeretünk.

Milyen könnyű elgondolni és mennyire nehéz megvalósítani! Néha, mintha egy gombóc görcsölne a torkunkban, se le, se fel, a szó nem akar a hangban megformálódni. Szinte erőszakkal kell kipréselni, ha olyannak akarjuk kimondani, akinek nem szoktuk – pedig kellene. Könnyű a kisgyerek tágra nyílt szemébe belemosolyogni, könnyű a szerelmeseknek elsuttogni. De valami rosszul értelmezett gátlásosság és belénk nevelt modorosság miatt gyűlik a gombóc, ha másnak, másként akarjuk kimondani.

Pedig nem lesz jobb a saját életünk sem, ha a szeretetünket nem értelmezzük tágabban, szabadabban. Nem a csokoládé, a karácsonyi sütimaradék szabadít fel boldogsághormonokat bennünk, hanem ha a szeretetünket ki tudjuk mutatni. Minden elfojtás betegséghez vezet, minden szeretet gyógyító pirula lehet. Öngyógyító akár.
Nosza, fogadjuk meg, hogy szeretettel fordulunk egymás felé és türelemmel várjuk a fogadtatást. Lesznek értetlenek. Lesznek, akik félreértik. Ők nehezen tanulnak, számukra meg kell ismételni. Álmodozni lehet, nem? Pláne az év utolsó napján...

Boldog, álmokat megvalósító új esztendőt kívánok mindenkinek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasvillával szilvát

Az első rehabilitáltak idén „kerülnek ki” a munka világába. Kíváncsian várom, hányan… Tovább olvasom