Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Szilágyi Áron győzelme meghozta az `aranypizzát´

Akárcsak négy éve Phelpset, most őt ragyogta körül a legyőzhetetlenség aurája, s mindez egy olyan ország sportolójától, ahol évtizedeken keresztül szitokszó volt az önbizalom – több mint lenyűgöző.

Nem kell ahhoz szeretni a sportot, hogy imádjuk az olimpiát, s azon belül is persze a magyar aranyérmeket. Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de 1988 óta minden nyári olimpiai játékokról elraktároztam egy-egy olyan pillanatot, amit valószínűleg soha nem felejtek el, s amelyeket az ötkarikás játékok idején biztos megidézek.

Kisiskolásként Egerszegi Krisztina szöüli aranyérme vitt mindent Vitray Tamás közvetítésével ("Gyere Egérke, gyere kicsi lány!"), a barcelonai játékokon egyik másik korszakos úszózseni, Darnyi Tamás koronázta meg pályafutását – nemzetközi mezőnyben soha nem győzték le Széchy Tamás legsikeresebb tanítványát vegyes úszásban – a 400 méteres vegyes úszás megnyerésével.

1996-ban az utolsó nyári napok egyikén gyerekkori barátaimmal söröztünk a Laposon, amikor Kovács "Kokó" István rá jellemző okos, taktikus bokszolással legyűrte kubai ellenfelét, s aranyérmet szerzett Atlantában.

2000-ben a szombathelyi főiskolán több kommunikációs évfolyam egyszerre szurkolt a tanszék nagytermében, hogy Kovács Ágnes elsőként csapjon a célba a 200 méteres mellúszás döntőjében.

Alig pár nappal később Budapesten, a Hajógyári Szigeten játszottunk volna csapatbajnoki teniszmérkőzést, a zuhogó eső elmosott mindent, sebaj, a pályák mellett kocsiban vagy nyolcan hallgattuk, ahogy Csollány Szilveszter készülődött gyakorlatára, majd pár perccel később aranyérmet akasztottak a gyűrűk urának nyakába.

A 2004-es athéni olimpiáról nem hazudnék kegyeset: az ókori játékok szülőföldjén Annus Adrián és Fazekas Róbert doppingbotránya, a magyar sportdiplomácia totális impotenciája – élen disszertáció-másoló volt köztársasági elnökünkkel – számomra teljesen elhomályosította a magyar vízilabda válogatott nagyszerű győzelmét a szerbek ellen vívott döntőben, vagy Janics Natasa csodás kajakozását.

2008-ban tizenvalahány nap már eltelt a pekingi olimpián, de még nincs magyar arany, a Kisalföld szerkesztőségében mindenki lábujjhegyen, lélegzetvisszafojtva figyelte, ahogy Vajda Attila megtörte az átkot.

Ez a nap tartogatott még nagyobb csodát is: Kozmann György és Kiss Tamás harmadikként ért célba pár héttel Kolonics György tragikus halála után. Azt a kenut mintha fentről a kétszeres olimpiai bajnok is tolta volna…

A londoni olimpia második napján barátokkal, kollégákkal a Facebookon szurkoltunk, nagyon szurkoltunk Ungvári Mikiért, Szilágyi Áronért, Gyurta Daniért és az összes többi magyar versenyzőért.

Tán az előző mondatokból is kiderült, hogy jelen sorok írója sok magyar olimpiai diadalt kísért figyelemmel, mégsem emlékszik arra, hogy a 22 éves kardvívó fiatalemberéhez hasonló önbizalommal, győzelembe vetett hittel rendelkezett volna bármelyik bajnokunk az utóbbi évtizedben.

Jó, mit jó, frenetikus volt nézni, ahogy Áron el sem tudta képzelni, hogy rajta kívül bárki hazavigye az olimpiai aranyat, nem taktikázott, egészen egyszerűen átgázolt a mezőnyön.

Akárcsak négy éve Phelpset, most őt ragyogta körül a legyőzhetetlenség aurája, s mindez egy olyan ország sportolójától, ahol évtizedeken keresztül szitokszó volt az önbizalom – több mint lenyűgöző.

Ráadásul Áron mosolyogva, a döntő minden pillanatát kiélvezve ült fel a világ karvívóinak trónjára.

Ez a jókedv ragadt át az esti vacsorámat szállító pizzafutárra, aki közvetlenül Áron olimpiai bajnoki címe után a következő szavakkal nyújtotta át a dobozt: "megérkezett az aranypizza!".

Olvasóink írták

 • 11. elemér 2012. július 31. 10:06
  „"évtizedeken keresztül szitokszó volt az önbizalom " Ez a nagy önbizalom se jó. Ott van Orbán, tele önbizalommal és jövöre az ország tönkremegy. Neki ez nem érdekes, mert megnyeri a szabadságharcot.”
 • 10. dsj 2012. július 31. 08:08
  „Ezt nem értem. Hol (volt) szitokszó az önbizalom? Ki, honnan vette ezt a még rosszul is hangzó baromságot?”
 • 9. okostojas007 2012. július 31. 07:35
  „szitok szó a <moderálva>....
  és ha csak az önbizalom kérdése lenne az olimpiai arany - akkor 10 milló aranyérmes lenne kis hazánkban..
  élen szeghalmi úrral.....
  .DE !
  az olimpiai győzelemhez elsősorban óriási tehetség és szorgalom kell.
  és rengeteg állami támogatás ( pénz , pénz )
  és ezt évtizedeken keresztül mindig biztosították mert az eredményeket ki lehetett tenni a kirakatba ...
  ( az hogy hány tornából felmentett gyerek van itt nem számít ...)”
 • 8. gabodick 2012. július 31. 03:56
  „Szeghalmi Balázs cikke megkönnyeztetett. Nagyon szépen írt. Azoknak a véleményeknek, akik megintcsak fikáznak, és baromságokkal írják tele a hozzászólásban megírhatókat (márha nem cenzúrázzák), azoknak meg azt üzenem, hogy fulladjanak belele a butaságukba, az irígységükbe. Ha nem értették a cikk tartalmát és mondanivalóját, akkor inkább hallgassanak.”
 • 7. ATX 2012. július 30. 17:49
  „Már csak azért sem, mert sportágon belül illene összehasonlításokat tenni! Puskást sem hasonlították soha Weissmüllerhez...”
 • 6. elemér 2012. július 30. 11:59
  „Cseh az egyszerüen nem volt egyszinten Phelps-el uszásban, mikor ott ö volt a szenzáció. Ezt ö maga is beismerte. Aki ezt idáig nemtudta azt sajnálom. állitólag.... meg kapd be.”
 • 5. Tibi1 2012. július 30. 11:02
  „Jó cikk! Öröm volt olvasni!
  ...és emlékezni... :-)”
 • 4. Goldmund 2012. július 30. 10:05
  „Szimpatikus cikk, habár Szilágyi Áront véletlenül sem hasonlítanám Phelpshez. Phelps nyilvánvalóan agyon volt doppingolva 4 éve Pekingben, csak amerikai versenyzőt állítólag tilos elcsípniük az ellenőröknek. Jellemző, hogy most nyomába sem ér akkori önmagának.
  A vívás viszont nem túl doppingérzékeny sport, nem is tudok arról, hogy bármely országbeli vívók fönnakadtak volna doppingellenőrzésen. Talán ezért is van esélyünk nekünk, kis nemzetnek ebben a sportágban.”
 • 3. AnnaMeri 2012. július 30. 09:28
  „oriasi hir a szerzo fogyasztasi szokasairol...”
 • 2. elemér 2012. július 30. 07:10
  „Szilágyi Áron, micsoda gyönyörü név és önbizalom. Gratula, mert bizonyitott és nemcsak dicsekedett itt a helyesirással.;))”
 • 1. zorbas10 2012. július 30. 06:03
  „Több ilyen hozzáállású cikk illetve cikkíró kellene.Gratulálok a cikkhez és az aranyhoz is.Hit hit hit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínos Queen imitátorok a vízen

A győri nyár egyik legizgalmasabb produkciójának harangozták be a Queen dalokból összeállított… Tovább olvasom