Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Szeretlek, István!

István, a király közügy lett és ürügy, kinyilatkozások platformja, hogy ki melyik oldalon áll, hogyan gondolkodik. Nem unjuk a politikát.


Királyság! Ennél jobb forgatókönyvet álmodni sem lehetett volna, mint amit az Alföldi rendezte rockopera harmincadik jubileuma okán csapott Árpád vére, hej! Mikor már azt hittem, hogy mindent le lehet dugni a magyar gégén – bankadó, energetikai különadó, multiadó, telefon-, internet- és mobiladó, végkielégítések különadója, chipsadó, játékgépadó, baleseti adó, kamarai regisztrációs díj, nyugdíjadó, dugódíj, e-útdíj, tranzakciós illeték, trafikelosztás, magánnyugdíj-kifosztás, rokkantjárulékok felülvizsgálata, egészségügyijárulék-emelés és a többi –, észbe kapott István országa és azt mondta, ne tovább! Kitört az ünnepi kultúrhiszti.

Ennél nagyobb dicsőségre nem vágyhat művészember: egy nemzet lett a kritikusa, a feje hol porba hull, hol glória ragyogja be. István, a király közügy lett és ürügy, kinyilatkozások platformja, hogy ki melyik oldalon áll, hogyan gondolkodik. Nem unjuk a politikát.

Az ősbemutató a korszak egyik legnagyobb tömegdemonstrációja lett, az értelmiség okos ellenállása a puhuló egypártrendszerben, ami nyíltan nem lehetett nemzeti. Feke Pál kétéves, mikor Szörényi Levente és Bródy János magyart csinál a KISZ-es nemzedékből. Novák Tata táncosai divatba hozzák a városi folklórt, a keletiben a széki szoknyáknak és a szőtt tarisznyáknak lesz keletje.

Harminc évvel később magyar vagyok, nem zsidó pólóban feszül az ellenállás és gramofonnal üvölt az előadásra tartó népségnek az arcába, hogy hazaárulók. Néhány órával később tízezrek nyelik a könnyüket és éneklik a Himnuszt. És ez így van rendjén, ezt is megérhettük. A magyarság a mi közös sorsunk: kint és bent ugyanaz. Ha a vélemény más is: egy a haza.

Magyarok! Férfiak és asszonyok! Az ország demokráciában jobban teljesít. István Magyarországa, én így szeretlek!

Olvasóink írták

  • 2. Griffin 2013. szeptember 04. 13:05
    „Ennyi, csak számítsd hozzá, hogy magyar náciknak ez vörös posztó, habzik a szájuk, ha Alföldi nevét hallják (holott színházban életükben sem jártak a hátrafelé nyilazók) - ha "csak" színház" lenne, csak színházi berkekben lett volna érdekes a 30 éves darab felújítása.”
  • 1. Madarász 2013. szeptember 04. 10:10
    „Kicsit kezdik már túllihegni ezt a témát... Volt egy érdekes, de zeneileg még középszerűnek sem mondható előadás... Ennyi történt és nem több...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőföldemen

Hadd mondjam most el megint, neked, aki idegen vagy: ez a kör befogad. Tovább olvasom