Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Szerencsés többség

Érdekes a magyar ember lélektana, a többségnél gyakorlatilag fordítva működik, mint az elvárható lenne. Legyen szó sportról, gazdaságról vagy éppen szórakozásról.


Érdekes a magyar ember lélektana, a többségnél gyakorlatilag fordítva működik, mint az elvárható lenne. Legyen szó sportról, gazdaságról vagy éppen szórakozásról. Hogy mire is gondolok? Vegyük először példának a legfrissebbet, az Audi-ETO-t. A győri női kézilabdások a nyári felkészülés során mindenkit megvertek, akivel összekerültek, pedig az ellenfelek között volt többek között a BL-győztes Larvik. Majd jött a bajnokság, a Fradi kiütése, a kontinensbajnokságra készülő brazil válogatott két vállra fektetése. A szurkoló a mennyben volt: „mit nekünk ellenfelek, tíz-tizenöt gólos győzelmekkel végigverjük a mezőnyt Európában".

Senki nem kérdőjelezte meg edző, játékos, vezető képességét. Jött azonban az első BL-meccs, a vereség a Randerstől, s elmúlt a fölényeskedés, a magabiztosság. Egyből felhangosodott a szakvezető tudását megkérdőjelezők tábora, a hozzá nem értésről megfogalmazott véleménycsokor. A második meccsen aratott győzelem után nem fordult vissza a világ, már nem azok a tirádák szóltak, mint előtte, inkább az volt az általános megítélés, hogy ezzel a csapattal a „nagyanyám" is nyerne.

Hasonló játszódik le a közéletben is. Legutóbb akkor tapasztaltam ezt, mikor Győr egyik forgalmas csomópontján körforgalom épült. Addig szinte mást sem lehetett hallani, hogy mikor csinálnak már ott valamit, megvárják, míg baleset nem lesz? Nos, azóta már át is adták az új kereszteződést, s mit ad isten, a többség azzal foglalkozott, miért éppen ott, miért éppen X. Y. kivitelező csinálta, s kinek is hozott ez anyagi hasznot. Se egy „végre", se egy „nagyszerű", csakis a kötözködés ment.

Ezek után nem várhatunk mást a televízióműsorok kapcsán sem. A köz tulajdonképpen nem csinál mást, mint szidja a valóságshow-kat – kedvencem a „miért ezt kell(!) néznünk főműsoridőben" –, majd leül a fotelbe, megnézi a műsort, másnap talán még beszél is róla, s ami a legszebb, rákattint a neten az ezekkel foglalkozó cikkekre, hozzászól, s nézettséget, olvasottságot generál. Észre sem veszi, de tulajdonképpen így szerez létjogosultságot a műsornak.

Amire ilyen esetekben mindig is kíváncsi vagyok, ezek az emberek saját területükön vajon mit tudnak felmutatni, mennyire sikeresek. Úgy vélem, inkább csak olyan munkájuk van, ahol mindössze pár ember veszi észre a hibát. A fent leírtak alapján alighanem ők a szerencsés többség…

Olvasóink írták

  • 2. pacsibácsi 2011. október 15. 15:12
    „De a köznépnek általában mindig az nem tetszik, ami van. Nem azt mondják, hogy mindig is szar az edző pl., hanem csak a vereség után kárognak. Addig mindenki elégedett volt, míg jöttek a győzelmek. A lényeg meg az - ha jól értelmezem -, hogy mindenkiben lehetne hibát találni, csak a nép egyszerű gyermekéről nem tudjuk, mit is ront el a munkájában.”
  • 1. thermál 2011. október 15. 07:36
    „Kedves Szabó Úr! Ön arról ír, ami nem tetszik Önnek. A köznép is arról beszél, ír ami nem tetszik neki. Amit Ön nem említ, azt úgy hívták eddig, hogy vélemény nyilvánítás, ami a közszereplőket, döntéshozókat, gondolkodásra készteti ha képesek rá egyáltalán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népnevelők

Nehéz ellenérvet találni arra a feltételezésre, hogy Dörnert nem az ordas eszméi ellenére, hanem… Tovább olvasom