Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Szépség és árnyoldal

...boldog békeidőben valóban szép is lehet a katonaélet.

Rádióban bemondott hírek egyik félmondatára kaphattuk fel a fejünket nemrég: „...hogy megismertessék a fiatalokat a katonaság szépségeivel."
Akaratlanul is az juthatott az eszünkbe, hogy e témában a legavatottabbak talán azok a szerencsétlen magyar katonák lehetnének, akik hetven évvel ezelőtt pusztultak el a Don-kanyarnál, s akiknek fiai, unokái, dédunokái sem lehetnek közöttünk.

Ellenvetésként felhozható, hogy napjaink katonasága – s politikája – már nem ugyanaz, mint volt a II. világháború idején. A jól képzett hadsereg szükségességét ezer ok magyarázza, gondoljunk csak Julius
Caesar napjainkig ható mondatára: Si vis pacem, para bellum! Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Ebből is nyilvánvaló, hogy a katonaság lényege független évszázadoktól, műszaki fejlettségtől és mindegy, hogy honvédelemnek aposztrofáljuk vagy sem. A végletekig leegyszerűsítve, egyetlen célja van, adott esetben lőni, pusztítani. Szerencsés esetben korábban, mint az ellenség.

NATO-tagok vagyunk, ebbéli kötelezettségeink mellett nyugodtan és biztonságban dőlhetünk hátra a fotelben. Valljuk be, áhított boldog békeidőben valóban szép is lehet a katonaélet. Naponta edzeni testet és lelket, elsajátítani a korszerű technikát, egyenruhában feszes ritmusban díszmenetelni, jobb esetben ranglétrán előrehaladni. Ezt még a bősz pacifistáknak is el kell ismerniük.

Kicsiny országunkban azonban évtizedek óta lassan, de biztosan apad a lélekszám. Kívánjuk hát, hogy akik most megismerkedtek a katonaság minden „szépségével", soha ne kelljen szembenézniük halált hozó árnyoldalával...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyek

Az általa áhított-jósolt siker esélye minden perccel romlik, ameddig a szavazók nagy része attól… Tovább olvasom