Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Százhatvanöt év

A közölt hírekben az óhajok keveredtek a tényekkel.
Emlékezetes március tizenötödikén vagyunk túl. Mondhatjuk azt is, szerencsére túl vagyunk rajta. Az ilyenkor igencsak ritka hófúvás és hideg alaposan megbolygatta ugyanis az ünnepelni szándékozó honfitársaink nyugalmát. Vagy az ünnepelni egyáltalán nem akaró, sokkal inkább az ünnepi beszédek elől éppen valamelyik vidéki szálloda termálvizébe menekülő magyarokkal űzött rossz tréfát az időjárás. Volt ezen a ritka mozgalmas télen néhány vörös riasztás, de azok nudlik voltak ehhez a márciusi utórengéshez képes.

Én szerencsére egy meleg szobában vészeltem át a hófúvást, de a szerkesztőségünkbe érkező üzenetek alapján úgy értékelem, a civil segítők nélkül sokkal nagyobb baj lett volna. A vezetők nyilatkozataiban és a közölt hírekben pedig az óhajok keveredtek a tényekkel (sikerült nagyon finoman fogalmaznom).

Na de ha már itt tartunk, kanyarodjunk csak vissza március idusához, negyvennyolchoz, a forradalomhoz! A sokat, talán túl sokat is idézett tizenként pont első követelése a sajtó szabadságát, cenzúra eltörlését követelte. Kíváncsi vagyok, mondjuk derék Sándor barátunk mit szólna a mostani híradásokhoz, hogyan értékelné azt, amit százhatvanöt év alatt a sajtó szabadsága, a cenzúra eltörlése és az igazmondás ügyében sikerült elérnünk. Vagy mit mondana Táncsics a Táncsics-díjasokról, Bolgár Györgyről, Szaniszló Ferencről? Hogyan értékelné Széchenyi az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságát? Mit szólna Kossuth az irdatlan adósságunkhoz és az unortodox lépésekhez? S vajon tagja lenne-e a Magyar Művészeti Akadémiának Jókai Mór?

De egyáltalán, mit értettek ők egyenlőségen, szabadságon és testvériségen? Mit mondanának arról, amit ahhoz képest ma tapasztalnának? Vannak sejtéseim. Attól tartok, azt nem merné kinyomtatni Landerer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófafilm a Facebookon, avagy 36 órán át a hó fogságában

"Miről is beszélhettek a hó fogságába esett autósok? Például arról, hogy a magyar útkezelőktől… Tovább olvasom