Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Szálka a torokban

Öt éve a multiknak képeztünk diplomás betanított munkásokat, most Hank Murry kocsmárosnak.
Ennél jobban nem lehetett volna elszúrni. A mélypont a balatonalmádi iskolaigazgató (vagy az őt utasító veszprémi kormányhivatal?) volt, aki a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről kívánt tudakolózni. Ezért a hét elején a tinédzsereket egyenként berendelte magához, s hogy ennek nyoma is legyen (a hivatal felé), jegyzőkönyvezte az általuk elmondottakat.

Giró-Szász András csak ezt követően jött szerda délben.

Épp egy hete ugyanezen a hasábon emlékeztettük köpönyegforgatásukra a hazai politikai elit jobb- és baloldali prominenseit. Azt, hogy olyan politikai kategória, mint „emlékezet", nincs vagy már nem létezik, eddig is tudtuk. Az őszinteséget pedig röhej lenne számon kérni.

De félreértés ne essék, nyakig sáros az egész oktatási rendszer, nem csupán a most teljes joggal szapulható politika. Mert milyen az, hogy a rektori konferencia két szervusz között csendben rábólint a parancskihirdetésre, majd amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a diáktüntetésekből valódi balhé lesz s emiatt visszakoznia kell a kormánynak, kommünikében mégiscsak fityiszt mutat a pénzcsapot fogó illetékeseknek?

Ne gondoljuk már azt, hogy a rendszer így jó. Nem az: valóban fölösleges diplomák ezreit nyújtják át évente fehér kesztyűs dékánkezek, de oklevéllel vagy anélkül zsíros lesz az ingalja a brightoni sörözőben. Én még emlékszem arra az időre, amikor az a tény váltott ki közfelháborodást itt a megyében, hogy agrármérnökök és művelődésszervezők töltik fel a tescós polcokat. Öt éve a multiknak képeztünk diplomás betanított munkásokat, most Hank Murry kocsmárosnak.

És mégis: így nem lehet. Nem lehet ugyanazzal a levegővétellel a képünkbe vágni, hogy pajtás, felejtsd a gyermeked taníttatását vagy add el a házad, úgyse lesz rá szükséged, mert hatvan fölött végez veled a rákos daganat; ránk (meg a drága gyógyszerekre) pedig ne számíts. Uj Péter publicistát idézve, aki a pécsi polgármester-választási minibalhét elemezte épp tegnap: nem tud az ember nem gondolni arra, hogy ezt a melómennyiséget, lelkesedést és hozzáértést, amit egy nyomorult polgármesteri kampányba feccölnek, miért nem egy normális felsőoktatási reformra fordítják.

De nem. Inkább abban bíztak, hogy a Facebookot még mindig a bulik szervezésére, a haverok meztelen képeinek feltöltésére használja a papíron túlképzett magyar ifjúság. S nem arra, hogy demonstrációkat szervezzen fél óra alatt. No és nyilván azzal is számoltak, hogy karácsony jön, amikor illik szeretnünk egymást, meg enni is muszáj. Ebéd közben pedig a magyar nem beszél a tandíjról, mert megakad a halszálka a torkán.

Olvasóink írták

  • 3. vlajos43@gmail.com 2012. december 27. 13:29
    „Kedves Sudár Ágnes, szerettem volna, ha az ingyenes szendvics és üdítő osztogatásról is véleményt nyilvánítana. Bár gondolom ezt az Ön pátállása nem teszi lehetővé. Megelőzendő az Ön reklamációját közlöm, hogy soha nem volt és ma sincs olyan párt aminek akár öt percig tagja lettem volna. Ön kettőnek biztosan tagja volt illetve ma is tagja.”
  • 2. borsmenta 2012. december 26. 22:52
    „Diplomásnak nevezhetjük azt, aki közepes eredménnyel bejutott valamelyik felsőoktatási intézménybe, ott képzési idő után három-öt évvel végzett, tizen-, huszonakárhány utóvizsgával, és a kezében van egy diploma, amivel soha az életben nem fog tudni elhelyezkedni?”
  • 1. dsj 2012. december 22. 10:48
    „Végtelenül szomorú ennyi - jogos - keserűség a közelgő szeretet ünnepén. És tessék mondani, az ésszerűségnek, a becsületességnek, az őszinte magyar beszédnek nem kellene valamikor ünnepet rendezni? Vagy majd csak akkor, ha lesz ilyen?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell a cirkusz

Mert bármennyire is nehezen hisszük, az ember sokkal mohóbban vágyik a szórakozásra, mint az anyagi… Tovább olvasom