Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Szabad szavak

A ˝renitensekre˝ kiszabható tízmilliós bírságok lehetőségével fenyegetett újságíró agyába húsz év után lassan újra beköltözik majd a jelzőket is méricskélő legszánalmasabb öncenzúra.

Ha igaz, ma zárószavazza a médiatörvényt a T. Ház. A miniszterelnök szerint európai az új szabályozás, ugyanakkor a hazai és nemzetközi szakmai szervezetek, médiumok sora – a Freedom House-tól a Nemzetközi Sajtóintézeten, a Magyar Újságírók Országos Szövetségén át a markánsan jobboldali Magyar Hírlapig – mégis a sajtószabadság korlátozását látják benne. Akárhonnan nézzük, húsz évvel a rendszerváltás után ez mindenképpen szomorú üzenet.

A hetek óta tartó vitát figyelve egyre gyakrabban jut eszembe gyerekkorom hatalmas, családi Budapest rádiójának zölden fénylő varázsszeme és örök függetlenül gondolkodó apám, ahogyan csavargatja a sávkereső gombját. A szignálok évtizedek múltán is itt vannak a fülemben: Szabad Európa, Kossuth rádió, Amerika Hangja, angol rádió, ˝Itt Moszkva beszél˝. Azt mondta, meghallgat mindent, hogy összerakhassa belőlük a maga igazságát. A szűrt levegőjű hetvenes években ez volt az ő sajtószabadsága, és nem csak az övé. Jó ösztöntől vezérelve, bármit is írtak a hazai pártlapok, az esetek nagy többségében tudta, hogy éppen ki és miben hazudott neki. Aztán elérkezett a rendszerváltás hajnala, ahol minden ünnepségen Utassy József Zúg márciusát szavalták, mert már lehetett (azóta egyébként egyre kevesebbszer hallani): „Én szemfedőlapod lerántom: / kelj föl és járj, Petőfi Sándor! /... / Szedd össze csontjaid, barátom: / lopnak a bőség kosarából, / a jognak asztalánál lopnak, / népek nevében! S te halott vagy?! / Holnap a szellem napvilágát / roppantják ránk a hétszer gyávák. / Talpra, Petőfi! Sírodat rázom: /szólj még egyszer a Szabadságról!" Aztán jött a szabadság, mindenki felállhatott a saját hordójára, s ha sületlenség volt, ha nem, mondhatta és mondhatja azóta is a magáét pártállástól és számtalan egyéb hovatartozástól függetlenül. Ja, és hogy közben sok szemét is úszik a vízen? Meglehet, de ahogy mondani szokták, belefér, mert megadatott hozzá a nem odafigyelés joga.

Szabad országban különösebben nincs mit misztifikálni a sajtó működésén, mert a képlet a látszat ellenére pofonegyszerű. Az újságírónak az a dolga, hogy hitelesen tájékoztasson, elmondja, milyen a való világ, hogy feltegye a legkényesebb kérdéseket is, a közszereplőé pedig, hogy válaszoljon rá, főként, ha a közről van szó. Bármelyik marad el, az mindkét szereplő szégyene. Mert a sajtószabadsággal csak időlegesen és látszólagosan lehet visszaélni, hogy bölcs szólással, közmondással éljek, a szó elszáll, az írás megmarad, s a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. Ezért is ellenségeik a politikai handabandázóknak a sajtóarchívumok. Másrészt az újságíróról is kiderül egykettőre, ha szándékosan ferdít, s hitelére, aminél fontosabb nem lehet neki, idővel csak dühösen legyint a hírforrás és az olvasó is, akiknek bizalmát sokkal könnyebb megtartani, mint eljátszva azt újra megszerezni. És egy lap, no meg a neki dolgozó újságíró számára ennél aligha van fontosabb.

Még nem tudom, mit hoz az új törvény és a figyelő tekintetű médiahatóság. Nem tudom pontosan megjósolni azt sem, mi lehet a következménye a teljes közszolgálat, a nyomtatott és online média hatósági felügyeletének, vagy hogy mit jelenthet a hétköznapokra nézve, ha hivatalnokok jóindulatán múlik, kinek és hol húzzák meg a szólásszabadság határait. De azt tudom, hogy a „renitensekre" kiszabható tízmilliós bírságok lehetőségével fenyegetett újságíró agyába húsz év után lassan újra beköltözik majd a bizonytalanság és vele a kritikai szempontokat, jelzőket is méricskélő legszánalmasabb öncenzúra. S mint tudjuk, ott kezdődik az írástudó árulása, mikor ürüléknek mondja a szart.

De az kinek lesz jó, ha benne ülünk majd megint, csak senki nem meri kimondani?

Olvasóink írták

 • 11. Abrafax 2010. december 22. 21:20
  „Kedves jegyzetíró, mi rossz van abban, ha valaki meggondolja, mit mond vagy ír le? Én csak kommentelek, de mégis kínosan ügyelek arra, hogyha esetleg, netalántán megszűnne az inkognitóm, arccal is vállalható dolgokat örökítsek meg.
  Az írástudó árulása szvsz ott kezdődik, amikor híg sz.rról, meg láncfűrészes alabamai családgyilkosról ír, mert arra van fizetőképes kereslet. A kizárólag pénz és piac dominálta világ embertelen és öngerjesztő. Meg lehet nézni a Kisalföldet, mennyire elbulvárosodott mára. A piac egyébként sem önszabályozó: a mosonmagyaróvári hírek pl. szánalmasak (igénytelen és kevés), mégsincs konkurrenciája a lapnak, sem itt, sem az egész megyében, húsz év "sajtószabadság" után! Miért?”
 • 10. Dwatson 2010. december 21. 21:12
  „Olvassuk a nyugati sajtót!Azt is ott olvastam először hogy Magyarországnak kontár kormánya van.A cenzúrának addig volt értelme,amíg az értelmesebbje nem jutott hozzá a külföldi lapokhoz,na de ma már van internet,műholdas tévé,stb..”
 • 9. Boli 2010. december 21. 07:23
  „A társadalom felnőtt! (Ott is vannak igen hülyék és kevésbé...) Még ha egyesek ezt nem is hiszik el és folyamatosan manipulálni szeretnék. Lásd TV Híradó és egyéb hírforrások, melyek elfogultsága és pártoskodása illetve egyes hírekben a sunyítása már nézhetetlenné tette őket. Nem is érdemes nézni, mert nevetségessé váltak, ahogy magyar és külföldi híreket el akarnak hallgatni és manipulálni. 2010-ben viszont ott a hírforrásnak az internet. Az lesz a következő amit a Nagy Kínai Testvér mintájára szintén szabályozni akarnak. Gyönyörű! Csak egy kis bibije van. A világot nem tudják szabályozni, az informatika meg hát... A hírek ezentúl majd a Lajtán túlról, vagy a szlovákiai magyar lapokból érkeznek. Ezek szerint ők lesznek a megbízható és korrekt hírforrások. De lehet olvasni az angol és német nyelvű sajtót - korrektebb és világos híreket adnak majd a magyar állapotokról. A nyelvtudásunk szinten tartásához és fejlesztéséhez pedig kifejezetten jó lesz! Már akinek - tényleg pancser elvtárs szokott angol és német anyagokat olvasni? Pedig kéne! A cenzoroknak pedig ajánljuk Lendvai nénikéjük vasporos val.... illetve valamelyik részét, tetszés szerint!”
 • 8. pancser 2010. december 20. 23:37
  „Igenis örülök ennek a törvénynek. Elég volt a kuplerájból amit a médiák műveltek. Milyen sokan visszaéltek, visszaélnek a szabadság szóval, természetesen a másik ember rovására. Most egy újságíró bárkit hírbe hozhat gyakorlatilag bármivel. Nem kell ahhoz hamis tényeket közölni direktbe elég a hitelrontáshoz indirekt fogalmazás is. Kedves "Boli" minden társadalmat meg lehet rontani, ha az hagyja magát, mindent kétségbe lehet vonni, minden értéket a sárba lehet tiporni. Nem hinném, hogy ez lenne a szabadság. Kisarkítva, szabadság-e az ha embert lehet ölni, szabadság-e az, ha a házasság intézményét folyamatosan rombolhatják, vagy egyáltalán, egyenlővé teszik a férfi nő kapcsolatát, egy genetikailag hibás emberi magatartással? Nem. Normák között élünk biztonságban, ezek nélkül az ember csupán egy állat. Vége a liberális farsangnak.”
 • 7. Boli 2010. december 20. 21:20
  „"Magyarországon mindenki szabad ember. Szabadon azt gondol, azt tesz és azt mond amit szabad." Ezt nem Hofi mondta, de hogy 21 évvel a rendszerváltás után, újra aktuális legyen... "Bek..hatják!" (Nem írtam le azt, amire gondoltok!). Meg azok a komcsik is, akik ilyen törvényeket hoznak! Illetve törvényt igen, de részleteket nem, csak büntetéseket, melyeket azután gumiszerűen alkalmazhatnak, ha éppen valakit el akarnak hallgattatni. Ezek után Hofi: "Ez egy szabad ország! Ahol a szabad emberek azt tehetik amit szabad!" Gyengébb képességű trolloknak ajánlom figyelmükbe ezen mondat mögött lévő társadalmi hátteret és a szavak mögötti fanyar kritikát. Mennyire büntetnék ezek az újkomancsok Hofi elvtársat holnaptól??? Sok egyszeri "istenbarma" (ez a Bibliából van) pedig még tapsol és ujjong is! Na ez a leggázabb... Evégre vagy nem éltek abban az elvtársi világban, vagy nagyon is jól éltek a párt emlőin! Most mit ajánljak ezeknek, min éljenek???!”
 • 6. kisokoska 2010. december 20. 21:18
  „Én a korlátozást úgy értem, hogy a kormányról szépet az ellenzékről minden rosszat lehet írni. Így volt ez 50 éven keresztül, miért lenne ez 2010-benn is másképp? Itt nincs szó bulvár hírekről meg miegymásról.Ki törődik azzal, hogy melyik celebről írnak és , hogy mit. Itt kemény politikai írásokról van szó véleményem szerint.”
 • 5. pancser 2010. december 20. 19:11
  „Amellett vagyok, hogy az újságíró nem azt ír amit akar. Először is korlátozza a főszerkesztő meg a lap tulajdonosa, ha akarja. Másrészt, mi lenne a világból ha nem tudnánk viselkedni. Az újságíróra is vonatkoznak bizonyos iratlan és erkölcsi szabályok. Én sem qrvázhatom le a szomszédasszonyt, pedig lehet, hogy.... nem azért nem teszem mert a törvény előtt felelnem kell érte, hanem azért mert működik bennem valami, amit belém neveltek, mert volt gyerekszobám, tehát öncenzúrázom magamat. A magyar újságíró társadalom, tisztelet a kivételnek, úgy viselkedik mintha nem lett volna gyerekszobája, vagy csak szimplán divatozik.”
 • 4. Dwatson 2010. december 20. 19:04
  „Megint a hazafias népfront győzött(vannak páran a Fideszben belőlük).”
 • 3. erdeklödö 2010. december 20. 18:40
  „Az iras tenyleg jo! DE !

  Sajnos holnaptol az uj törveny ervenyes. Miszerint:

  Szabad orszagban, minden szabad ujsagiro azt ir, amit szabad!”
 • 2. tornacipő 2010. december 20. 14:13
  „pancser, ha a kisalfold szigorúan betartaná akkor te már rég százezres büntetést fizettél volna a rengeteg gyalázkodó hozzászólásod miatt

  a jegyzetm pedig nagyon jó, még lehetett volna keményebb”
 • 1. pancser 2010. december 20. 12:20
  „Cim a Kisalföldből: "A rajkai erdősávba vitték a hulladékot a szlovákok." Először a Kisalföld tartsa be a saját maga által leírt elveket, aztán talán hiteles lesz a sajtószabadságról írt jegyzet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíj Melinda, a nemszeretem ember

Bár lokálpatriótának vallom magam, s szívesen segítek szerencsétlen sorsú embereken, Szíj Melindát egyszerűen nem tudom megkedvelni.

Tovább olvasom