Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Svájci, a frank(ó)

Hosszú hónapok-évek teltek el úgy, hogy még egy hozzá nem értő is sejtette: ha a frankó svájci frank erősödésének tendenciája ilyen ütemben folytatódik, bajok lesznek.

Laikusok számára, akik nemigen foglalkoznak napi szinten a közgazdaságtan rejtelmeivel, valójában égetően izgalmas kérdéssé vált a svájci frank mozgása. Vajon mi izgathatta fel annyira az alpesi valutát, hogy hosszú ideje fáradhatatlanul egyre csak a magasba tör és csúcsokat dönt?

Kétségtelen, hogy a svájci frank fénylő nimbusza mindig is a mindenki által vágyott pénzügyi biztonságot, megbízhatóságot, mindenekfelett pedig az értékállandóságot sugallta-sugallja. Ki a csuda gondolta volna, hogy e legendás értékek itt, a kontinens középső részén – paradox módon – ellentétes módon érvényesülnek, miáltal szabályosan belegebednek majd a magyar családok tíz- és tízezrei?

Ilyen körülmények között a laikusok persze azt sem értik, mi a csudát taníthatnak kis hazánkban az egyetemek közgazdaság-tudományi karain. Úgy hinnénk, ott naprakész megoldások kulcsát adják a hallgatók kezébe. Azt gondolnánk, jöhet ilyen-olyan pénzügyi-gazdasági gond, a felkészült és sok éven át tanult, sőt, továbbképzett közgazdászaink csípőből megoldják majd a problémákat.

Nos, hosszú hónapok-évek teltek el úgy, hogy még egy hozzá nem értő is sejtette: ha a frankó svájci frank erősödésének tendenciája ilyen ütemben folytatódik, bajok lesznek, az emberek nem fogják bírni devizahitel-törlesztőrészletük rendezését.

Azon sem csodálkozunk, hogy most már a parlamenti pártok is javaslatokkal hozakodnak elő a devizahitelesek megsegítésére. Hogy mindeközben nem feledkeznek meg az „egymásra mutogatásról" sem, megkönnyebbülhetünk: idehaza vagyunk. Sok a szöveg, az elképzelés, a buzgó és lázas tervezgetés. Sok a szöveg, s ha pénzben nem is, de a tapasztalat szerint időben még mindig bővelkedünk. Márpedig mi úgy tudjuk, hogy az idő – pénz...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszemélyes ország

"Az összefogás országát kellene végre-valahára tető alá hozni. És megszeretni magunkat, mert… Tovább olvasom