Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Suttyomban

A látszatvilág mutatása máshol, a stúdión kívül is működik, és hatásos.

A fél internet a Duna tévén mulat. Valóban vicces az eset: a tévé egyik műsorában, a Kívánságkosár egyik adása során az látható, hogy a műsorvezető mögött, a háttérben megjelenik egy pasas, aki egyszer csak hasra vágja magát és átkúszik a képen. Nyilván azt gondolta a derék technikus, nem látszik a felvételen, és hogy ez így is maradjon, a kamera látómagassága alatt akart átjutni az egyik helyről a másikra. Igen ám, de – gondolom én – egy másik kamera képét adta a rendező, amin viszont jól látható ez az egész mutatvány.

Tényleg lehet nevetni a dolgon, ugyanakkor árulkodó is ez a jelenet. Általában csak az látszik a tévében, amit a rendező láttatni akar. Hogy mindez milyen körítéssel készül, annak nyilván nincs helye a képernyőn. Az illúzió a lényeg. Aki járt már tévéstúdióban, az jól tudhatja, a környezetnek csupán egy apró szeglete az, amit lát a néző. Magát a munkát, a sürgő-forgó embereket, a díszlet melletti, mögötti meszeletlen falat nem. De ez természetes, ez így van rendjén. A tévéstúdióban. A baj az, hogy a látszatvilág mutatása máshol, a stúdión kívül is működik, és hatásos. Ha jól belegondolunk, szinte ebből áll az egész világ.
Mert mit látunk mondjuk abból, hogy miként készül a bécsi szelet, amit elénk tesz a mosolygós pincér? Mit darálnak bele a parizerbe? Milyen partner a magánéletben a Rómeót játszó színész? Valójában mi is dönti el, hogy egy új út melyik parcellán menjen át, melyiken ne, vagy hogy hová kerül mélygarázs és hová nem? Hogy milyen vastag a bicikliút alatt az alapozóréteg? Kiből milyen indokkal lesz miniszter, iskolaigazgató vagy üzletvezető? S hogy magamba is nézzek, mi mindent gondol egy újságíró ahhoz képest, amit papírra vet? Mindebből a szemlélő semmit sem tud. Csak eszi, amit elétesznek, nézi a színjátékot, követi az utat és leparkol, ahol tud, hallgatja a politikust és a többieket. Aztán olvassa a cikk betűit. És remélem, jól elgondolkodik rajta.

Summa summarum, jobb, ha csak a végeredményt látjuk. Már csak azért is, mert amikor nagy ritkán mégis fellibben a fátyol a titkokról, jót lehet derülni rajta, mint a Duna tévé bakiján. Legalább ilyenkor van okunk a nevetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kreált ellenség

Nem lilul be a fejem az IMF-től, a pálinkafőzés-ellenes EU-tól, Gyurcsánytól, a paksi szerződőktől,… Tovább olvasom