Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Statuálás

Fizetnünk kell, ha beledöglünk is, hogy ne dögöljünk bele a jelen helyzetbe.
„Mennyit kapok?" – kérdezte Pelikán gátőr a lányát a balul kiütött feketevágás után. „Hát, az attól függ... Tetszik tudni, az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni... A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést" – hangzott a válasz. Mostanában sokszor eszembe jut A tanú egy-egy mára klasszikussá lett dialógusa. Most éppen ez a statuálásos, miután szerdán az Európai Bizottság (EB) azt indítványozta, hogy jövő januártól függesszék fel 495 millió euró – mintegy 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatás folyósítását, mert az ország nem teljesíti a 3 százalékos kötelező uniós tagállami költségvetési deficit szintet.

Ha nem magyar lennék, még akár ironizálhatnék (alfelen rúgtuk volna magunkat, ugyebár?) is azon, hogy éppen a magyar uniós elnökség hozta össze azt a hatos csomagnak nevezett szigorító szabályhalmazt, mely a tagállamok számára kötelezően előírja ezt a pénzügyi korlátot. Én azonban nem tudok ezen mosolyogni. A kérdés ugyanis ugyanaz, mint Pelikáné: mennyit kapunk a még számunkra 2013-ban lehetséges 700 milliárd kohéziós pénzből? E forráson kívül ugyanis mifelénk másból már jó ideje nem épül gyakorlatilag semmi. Egyesek egyébként nem átallották azt mondani, hogy a 142 milliárd nem is olyan sok. Nem hát, csak éppen mondjuk Győr négyévnyi teljes költségvetése.

A pénzmegvonás amúgy akkor lépne érvénybe, ha a kormány az előttünk álló tíz hónapban nem tudja hitelesen bemutatni, honnan faragja le az éves büdzsék hiányát. Illetve a jogerőhöz még az is kell, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa az EB e javaslatát megszavazza. Hozzáteszem, nekünk még főállású pénzügyminiszterünk sincs.

Amúgy az eddig példátlan eljárás és beígért szankció nyomán Varga szakállamtitkár is statuálást emlegetett, a kormányfő meg kettős mércét, meg méltánytalanságot. Ismerjük. A sok kokira, sallerra most jött meg a csaknem megrendítő erejű maflás. A széljobb máris gyarmatozik, meg az uniós kilépést ajánlgatja. Szögezzük le: noha sokan szeretnék hinni, de nincs élet az unión kívül. Vagy ha van, az nem olyan. (Si est vita, non est ita – hányszor eljátszottuk már? Elég a mákonyos kisdedmesékből!)
Noha laikusként úgy gondolom, végül nem fogja zárolni az EU a nekünk megítélt teljes keretet, azt is le kell szögezni: kőkemény állami spórolás (megszorítás, ha tetszik!) és mielőbbi EU–IMF hitelkeret kell a háromszázalékos küszöb tartós tarthatóságáért. Nincs ugyanis másik elkobozható nyugdíjvagyon, meg banki és multiextrasarc, meg ilyenek. Egyszer volt Budán kutyavásár. Fizetnünk kell, ha beledöglünk is, hogy ne dögöljünk bele a jelen helyzetbe.

A csatlakozás, 2004 óta regnáló kormányok, Medgyessyé, Gyurcsányé, Orbáné közös jövőnk iránt voltak felelőtlenek és/vagy gyávák. Meg sunyik is, mert elhitették velünk, magyarokkal, hogy megúszhatjuk a fizetős katonatiszti tempót.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. március 04. 09:03
    „Nagyjából, egészében egyet lehet érteni a leírtakkal. Azzal mindenképpen, hogy ideje lenne lezárni a dajkamesék időszakát. Sajnos, fogadni mernék, nem így lesz, sőt szaporodásukkal lehet számolni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilvita

Legyen villámgyors internet és remek vétel az erdő közepén is, de mobiltornyot ne hozzanak hozzá. Tovább olvasom