Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Sok pénz semmiért

Az ilyen készítmények pusztán placebo- hatással képesek gyógyítani.
Érdekes kísérletet végzett el a minap dr. Novák Hunor, akit sokan csak a „gyerekgyógyászat Csernus Imréjének neveznek". Élő adásban bevett egy teljes doboz homeopátiás altatót, amit egy ilyen szerek forgalmazásával foglalkozó patikában vásárolt 2400 forintért. Az eladó (patikus?) azt állította a készítményről, hogy ez a legerősebb hatású altatója. Így az előírt adag kábé százszorosát vette magához az orvos, mondván, várja a halált.

Ezt teszi immár több napja... Még elaludni sem tudott a méregerős altatótól.

Ez alapján merült fel a kérdés: miért is fizetünk 2400 forintot, ha semmi hatása nincs a szernek? Egyre több tanulmány jelenik meg világszerte a homeopátiás szerek hasztalanságáról. Általános megállapításuk az, hogy az ilyen készítmények pusztán placebohatással képesek gyógyítani, azaz a betegség tünetei természetes folyamat során mérséklődnek, nem a homeopátiás kezeléstől. A készítmények engedélyeztetési eljárása is árulkodó: a gyártóknak csak azt kell igazolniuk, hogy a termék nem mérgező és nincs káros hatása a szervezetre. Se állat-, se emberkísérlettel nem kell igazolni a hatásait. Mindezek ellenére a homeopátiás szerek piaca hatalmas.

Ám a szakemberek véleménye szerint nem az ilyen készítmények betiltása lenne a megoldás. A demokrácia szabályai szerint meg kell hagyni ugyanis a választás lehetőségét. A homeopátiás szereket azonban szigorúan el kellene különíteni a valódi gyógyszerektől. Hatékony és szakszerű tájékoztatást kellene kapniuk a vásárlóknak az ilyen készítmények hatásmechanizmusáról.

Ha ez megvalósulhatna, bárki eldönthetné, fizet-e sok pénzt a semmiért...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaesés

Az EB-szereplés a kivétel volt, nem a főszabály. Tovább olvasom