Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Sok a fóka

Az egyéni jelöltek és az induló pártok nagyobb része súlytalan, némelyik komolytalan.

Egy hét múlva lesz a választás. Az ígéretek, ígérgetések, előrejelzések és jóslatok időszakát éljük. Számomra egy dolog már most egyértelmű: akármilyen összetétellel is áll fel a következő parlament, első dolgai között kell hogy legyen a jelenlegi választási szabályok megváltoztatása. Határozottan állítom ugyanis, a mostani törvény rossz.

Ennek alátámasztására a jövő vasárnap minden szavazó polgár a saját kezébe kapja a bizonyságot, nevezetesen a szavazólapokat – amelyek igencsak méretesek lesznek. Van ugyanis olyan választási körzet, a mosonmagyaróvári, ahol tizenhárom egyéni jelöltből és tizennyolc pártból kell kiválasztani azt az egyet-egyet, amelynek neve mellé az x-et tesszük. Viszonyításul: négy évvel ezelőtt az akkor még hét egyéni körzetben összesen harminchárom egyéni jelölt indult, most már csak öt kerület van, de ötvenegy aspiránssal; az akkori területi listára hat szervezet került, most az országos listán, amire szavazni lehet, tizennyolc van. És hiába látom azt, hogy az egyéni jelöltek és az induló pártok nagyobb része súlytalan, némelyik komolytalan, ott lesznek a szavazólapon. Esélyük nemhogy a győzelemre, de a százalékban kimutatható támogatottság megszerzésére is nulla. Semmi. Zéró. Az indulásért kiosztott állami támogatás viszont milliárdokban mérhető.
A jelöltek és pártok nagy száma ráadásul megnehezíti az eligazodást és ellehetetleníti a programok, szándékok megismerését, megismertetését is. A Kisalföld is tervezte, hogy az indulók véleményét számos módon ütközteti, de közülük ilyen tömegben szinte lehetetlen, az olvasó számára pedig emészthetetlen. Mi értelme lenne például kerekasztal-beszélgetést szervezni tizenhárom embernek? Előre válogatni, a jelölteket súlyozni pedig nem szabad, ezzel a választás értelmét kérdőjelezi meg, aki megteszi.

Ez a rendszer ugyanakkor a zavarosban halászók számára felhívás volt a keringőre. Egyre-másra érkeznek is a hírek a listamásolásokról, a csalásgyanús esetekről. Teljesen egyértelmű, hogy ezeket a közpénzlenyúlásra létrehozott pártokat egy jó választási törvény kiszűri, és segíti a valóban támogatottsággal bíró politikai erők színre lépését, a választók döntésének megalapozottságát. A jelenlegi nem ilyen.

Az én döntésemben minden bizonnyal jelentős szerepe lesz annak, hogy ki hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez. Kíváncsian várom tehát a pártok véleményét. Mind a tizennyolcét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földakták

Ha a képviselő hozzájut a dokumentumokhoz, akár jogosan, akár megalapozatlanul, nem maradnak el az… Tovább olvasom